U trendu

Hrvatska centralna banka smanjila prognozu rasta na 3,2 %

ZAGREB – Hrvatska narodna banka (HNB) smanjila je procenu realnog rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) za ovu godinu na 3,2 procenta sa 4,1 posto, koliko je predviđala u decembru prošle godine.

Revidiranje prognoze rasta naniže objašnjava se prvenstveno očekivanjem nepovoljnih indirektnih i direktnih ekonomskih uticaja zbog ruskog napada na Ukrajinu.

U saopštenju s današnje sednice Saveta HNB-a, podseća se da su cene energenata i drugih sirovina na svetskom tržištu skočile i postale volatilnije, prenosi Seebiz.

Što se tiče inflacije, ona je, kako se navodi, nastavila da ubrzava na početku godine kao posledica visokih cena energenata i drugih sirovina, zatim poremećaja u lancima snabdevanja zbog kojih su poskupeli određeni poluproizvodi, kao i visokih vozarina.

Na nivou cele 2022. godine, inflacija bi po oceni HNB-a mogla u proseku da iznosi 5,4 posto, naspram 2,6 procenata prošle godine.
` Zbog rasta cena energenata, HNB u tekućoj godini očekuje manji suficit na tekućem i kapitalnom računu nego lani, ali će se on i dalje zadržati na relativno visokom nivou od pet posto BDP-a.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.