U trendu

Indija uvodi tarife na 29 proizvoda iz SAD?

NJU DELHI – Indija se sprema da od naredne nedelje uvede više tarife za neke američke proizvode, uključujući bademe, orahe i jabuke, nakon što je tu odluku odlagala gotovo godinu dana, prenosi indijski TV kanal „NJuz18“, pozivajući se na dva neimenovana izvora.

Ovaj potez dolazi nakon što je američki predsednik Donald Tramp 5. juna ukinuo Indiji povlašćeni status u trgovini, što joj je omogućavalo bescarinski izvoz u vrednosti do 5,6 milijardi dolara.

Lokalni mediji javljaju da će NJu Delhi uvesti tarife na 29 američkih proizvoda.

„Indija sada razmatra uvođenje viših tarifa“, navode izvori direktno upoznati sa situacijom, iako su SAD upozorile NJu Delhi da bilo kakve kontratarife ne bi bile u skladu sa pravilima Svetske trgovinske organizacije (STO).

„Ono što Indija radi je legalno, a tarife na američku robu će imati efekat od samo oko 220 miliona dolara“, rekao je jedan od izvora.

Indijsko ministarstvo trgovine i industrije nije odgovorilo na zahtev Rojtersa za komentarom.

Indija je u junu prošle godine donela direktivu da se uvozne takse povećaju na čak 120 odsto za mnoštvo američkih artikala, nakon odbijanja Vašingtona da izuzme NJu Delhi od viših tarifa na čelik i aluminijum.

NJu Delhi je, međutim, u više navrata odlagao njenu primenu, jer su dve zemlje bile angažovane na trgovinskim pregovorima. Njihova trgovinska razmena je iznosila 142,1 milijardu dolara u prošloj godini.

Indija je daleko najveći kupac američkih badema, na čiju je kupovinu prošle godine potrošila 543 miliona dolara što je više od polovine ukupnog američkog izvoza tog koštunjavog voća, pokazuju podaci američkog Ministarstva poljoprivrede.

Takođe je drugi najveći kupac američkih jabuka, koje je prošle godine platila 156 miliona dolara.

Američki državni sekretar Majk Pompeo, koji bi ovog meseca trebalo da poseti Indiju, izjavio je ove nedelje da su SAD otvorene za dijalog s ciljem rešavanja trgovinskih nesuglasica sa Indijom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.