U trendu

Institut IFO predviđa inflaciju u Nemackoj od 3,5% ove god

MINHEN – Nemački potrošači i kompanije treba da se pripreme za dalja poskupljenja robe i usluga u narednim mesecima, poručuje ekonomski institut IFO u današnjem saopštenju.

Anketa instituta, sprovedena u decembru među privrednicima o tome da li planiraju podizanje cena u naredna tri meseca, pokazala je da su njihova očekivanja zanemarljivo skliznula na 44,6 poena sa istorijskog maksimuma od 44,9 poena u novembru, navodi IFO u saopštenju dostavljenom Tanjugu.

„Inflacija će opadati tokom ove godine, ali sporo. U narednim mesecima, mesečne stope će i dalje prelaziti 4,0 procenta, i približavaće se vrlo postepeno nivou od 2,0 posto krajem 2022. Sada predviđamo stopu inflacije od tri i po procenta za celu godinu“, kaže Timo Volmershojzer, direktor za ekonomske prognoze u IFO-u.

Dodaje da kompanije „ugrađuju“ u finalni proizvod troškove rasta cena energije i nabavke poluproizvoda i sirovina.

Čak i ako se rast cena energenata ne nastavi u narednim mesecima, a berzanske cene prirodnog gasa, struje i sirove nafte ostanu nepromenjene, ova aktivnost kompanija će uticati na visoku stopu inflacije još neko vreme, napominje IFO.

S druge strane, ne očekuje se da će troškovi zarada biti dodatni faktor koji pokreće inflaciju.

„Trenutno, pregovori o platama ne ukazuju na to da će zarade pokrenuti spiralu cena. Prrocenjujemo da će ove i sledeće godine kolektivno ugovorene zarade porasti za nešto manje od 2,5 odsto. To bi odgovaralo proseku iz godina koje su prethodile krizi s korona virusom“, kaže Volmershojzer.

Veoma visoka očekivanja rasta cena prisutna su u svim sektorima privrede. U maloprodaji, indeks cenovnih očekivanja iznosi 60 poena, u veleprodaji 57 bodova, u proizvodnji 55, a u građevinarstvu 42 poena. Najniža vrednost, od samo 34 poena, izmerena je kod pružalaca usluga.

Indeks očekivanih cena predstavlja razliku između procenta preduzeća koja nameravaju da povećaju cene i procenta preduzeća koja nameravaju da ih snize.

Neutralni odgovori se ne računaju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.