U trendu

Italija: Osnovni dohodak za siromašne i ranije penzionisanje

RIM – Italijanski ministar ekonomije Đovani Trija izjavio je danas da će italijanski budžet za 2019. godini obuhvatiti troškove plaćanja osnovnog dohotka za siromašne, kao i mogućnost ranijeg penzionisanja.

Plaćanje osnovnog dohotka siromašnima će, kako je naveo, pomoći otklanjanju socijalnih posledica tehnoloških promena, dok će zahvaljujući ranijem odlasku u penziju kompanije dobiti mlađu, obučeniju radnu snagu, prenosi Rojters.

Time su, kako ocenjuje britanska agencija, zadovoljeni zahtevi vladajućih koalicionih stranaka, s obzirom na činjenicu da je Pokret pet zvezdica zapretio da neće podržati budžet, ako on, pored ostalog, ne predviđa osnovni dohodak za siromašne i nižu starosnu granicu za penzionisanje.

„Radimo na kombinaciji mera koje dokazuju da svi treba da imaju poverenja u Italiju, i to ne samo u naše javne finansije, već i u naš privredni rast“, izjavio je Trija.

Budžet predviđa povećanje javnih investicija na 3,0 odsto BDP-a u roku od tri godine sa oko 2,0 odsto iz 2017. godine, naveo je on.

Italijanska vlada će sutra predstaviti ekonomske i fiskalne ciljeve za narednu godinu, navodi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.