U trendu

Izvoz srpskog agrara u EU se utrostručio za devet godina

BEOGRAD – Izvoz poljoprivrednih proizvoda iz Srbije u EU se utrostručio u poslednjih devet godina, izjavio je danas šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici i naveo da je samo u prošloj godini izvoz srpskog agrara u zemlje EU iznosio 1,3 milijardi evra.

Na otvaranju konferencije „Budućnost hrane – Budućnost zdrave Srbije“, Fabrici je rekao da je zajednička poljopriredna politika najsloženija i najuspešnija politika EU koje omogućava da Unija bude najbolje globalno trižšte za prozvodnju, potrošnju i izvoz poljoprivrednih proizvoda.

Upravo zahvaljući visokim standardima koje je upostavila, kaže Fabrici, EU je zaista vodeća po pitanju bezbednosti hrane i trgovine kvalitetnim proizvodima.

„S ozbirom da ide ka članstvu u EU, Srbija se obavezala na to da i sama razvije standarde visokog kvaliteta i da preuzme standarde koji postoje u EU i upravo su ti standardi tema poglavlja 12“, rekao je Fabrici.

Koliko je kvalitet poljoprivrednih proizvoda u Srbiji poboljšan, Fabrici navodi da o tome govore brojke o izvozu Srbije na tržište EU, ali i dodaje da bez obzira na stepen usklađenosti Srbije sa zahtevima tržišta u EU još mnogo posla predstoji.

Fabrici je rekao da Srbija dalje treba da radi na usaglašavanju sa pravni tekovinama EU, da jača administrativne kapacitete, važna je i obuka i zapošljavanje inspektora, kao i kontrola hrane na granicama.

„Ta kontrola treba da bude zasnovana na rizicima, na jednom predvidivom sistemu koji će omogućiti nesmetan protok robe u jednom i u drugom smeru“, kaže Fabrici.

Naglasio je da Vlada Srbije ulaže velike napore u složenu oblast kakva je bezbednost hrane i ide u pravom smeru, te da EU nastavlja tesnu saradnju sa vlastima u Srbiji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.