najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

Izvršitelji u Resavici plene od uglja do fotelje direktora

Sudski izvršitelji intenzivirali su plenidbe u rudnicima Resavice, pa plene sve što se prodati može – od uglja, jamske građe i rudarske opreme, pa do nameštaja u kancelarijama direktora.

„To su počeli da rade od polovine prošle godine. A time ugrožavaju sigurnost ruda i cele rudarske smene“, rečeno je danas Tanjugu u Glavnom odboru Sindikata Javnog preduzeća za podzemnu eksploataciju uglja Resavica.

Izvršitelji i advokati reaguju, kako je rečeno, po presudi suda u Despotovcu, a na tužbe rudara za neisplaćen smenski rad.

„O ovom problemu smo još 21.decembra 2015. govorili sa ministrom rudarstva i energetike Aleksandrom Antićem u Beogradu. Sastanku je uz prestavnike Sindikata

rudnika i „Nezavisnog“ sindikata, učestvalo i poslovodstvo preduzeća na čelu sa v.d direktorm Stevanom Dželatovićem, a prisutan je bio i privatizacioni savetnik Viktorina Dunić“, kažu u Sindikatu.

JP PEU nema rešenje bez pomoći države, a sudski izvršitelji dolaze po presudama sudova, popisuju imovinu rudnika koje ide u bescenje, da bi advokati mogli da naplate svoja potraživanja, izjavio je Tanjugu ranije predsednik Sindikata Nebojša Milenković.

V.D generalnog direktora JP PEU Dželatović, koji se danas nalazi u Ministarstvu rudarstva i energetike i očekuje razgovor sa ministrom na ovu temu, izjavio je da

potraživanja za smenski rad traži 2.700 radnika za period 2007 – 2014. od kojih su 1.700 tužili firmu a 1.000 nije, ali ima i penzionera kojima se duguje.

„Početkom avgusta sa ministrom Antićem, smo dogovorili tri opcije za isplatu i radnici su se sve do pre dva dana izjašnjavali o njima“, rekao je Dželatović Tanjugu.

Prava opcija je, podseća, da se radnicima, odmah po potpisivanju ugovora, isplati 50.000 dinara a ostalo na 24 meseca ako se odreknu kamata.

Druga je isplata 50.000 dinara odmah kod potpisivanja ugovora a ostalo na 36 meseci ako se odreknu 50 odsto kamate.

Treća opcija je 50.000 dinara odmah a ostalo na 48 meseci ako se ne odreknu kamete.

Dželatović je dodao da se za jednu od ovih opcija, izjasnilo 1.300 radnika, najviše za prvu.

Dugovanje rudarima za smenski rad je 1,3 milijarde dinara a sa kamatama preko dve milijarde.

„Nama je veoma stalo da isplata krene što pre, jer se suma stalno uvećava kroz kamate i sudske troškove. Imamo odličnu saradnju sa Ministarstvom rudarstva i energetike i Vladom, i očekujem da brzo rešimo ovaj problem, istakao je Dželatović.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike