U trendu

Jači pad japanskog BDP-a u III kvartalu od ranije procenjen

TOKIO – Bruto domaći proizvod Japana pao je u trećem kvartalu jače nego što je prvobitno objavljeno, jer je nagli rast broja žaraženih kovidom-19 u zemlji pogodio privatnu potrošnju, a poslovno raspoloženje se pogoršalo zbog globalne nestašice čipova.

Japanska ekonomija je pala za 3,6 posto na godišnjem nivou u periodu jul-septembar, pokazali su današnji revidirani podaci vlade, što je gore od preliminarno objavljene cifre o padu od 3,0 procenta, prenosi Rojters.

U odnosu na drugo tromesečje, pad BDP-a iznosi 0,9 odsto.

Negativan rezultat je uglavnom posledica većeg pada privatne potrošnje, koja čini više od polovine bruto domaćeg proizvoda, a koja je potonula za 1,3 posto u odnosu na prethodna tri meseca, a ne za 1,1 procenat kako je probitno bilo procenjeno.

Vehem padu potrošnje doprinele su loše vremenske prilike koje su zadržavale kupce kod kuće, dok je globalna nestašica čipova pogodila prodaju automobila i elektronike zbog zastoja u proizvodnji, rekao je jedan vladin zvaničnik.

Kupovina trajnih dobara je zabeležila najveći pad od 1994. godine, od kada se vodi ova evidencija, za čak 16,3 procenta na kvartalnom nivou, poguravši naniže potrošnju domaćinstava za 0,7 procentnih poena.

Vladini podaci pokazuju da su javne investicije opale za 2,0 odsto u odnosu na početnu procenu o padu od 1,5 posto, dok je kapitalna potrošnja potonula 2,3 procenta na kvartalnom nivou, što je manje od ranije procenjenog pada od 3,8 posto.

Neto doprinos izvoza BDP-a bio je nula, pošto je neutralisan uvozom. Istovremeno, domaća tražnja je smanjila BDP za 0,9 procentnih poena.

Kreatori japanske ekonomske politike se nadaju da će ublažavanje poremećaja u snabdevanju i ublažavanje pandemijskih mera ograničenja podržati oporavak treće po veličini svetske ekonomije u ovom kvartalu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.