U trendu

Jelenova i LJu He razgovarali o spornim bilateraim pitanjima

PEKING – Potpredsednik Kine LJu He i ministarka finansija SAD DŽenet Jelen razgovarali su danas putem video poziva o makroekonomskoj situaciji i pitanjima koja opterećuju odnose između dve zemlje, saopšteno je iz kineskog Ministarstva trgovine.

Jelenova je „otvoreno pokrenula pitanja koja izazivaju zabrinutost“, objavilo je u odvojenom saopštenju Ministarstvo finansija SAD, ne ulazeći u detalje, ali je dodalo da se američka ministarka raduje daljim razgovorima sa kineskim partnerom, prenosi Rojters.

Obe strane su konstatovale da je za dve zemlje važno da ojačaju komunikaciju i koordinaciju o makroekonomskim politikama, navodi se saopštenju kineske strane.

Kina je takođe izrazila zabrinutost zbog američkih tarifa i tretmana kineskih kompanija u SAD, dodaje se.

LJu, koji predvodi kinesku delegaciju u kinesko-američkim trgovinskim pregovorima otkako je bivši predsednik SAD-a Donald Tramp pokrenuo trgovinski rat s Pekingom, ranije ove godine je već razgovarao s Jelenovom i sa američkom trgovinskom predstavnicom Ketrin Taj o spornim bilateralnim pitanjima.

Rojters primećuje da je pojačan angažman trgovinskih i ekonomskih šefova najvećih svetskih ekonomija na rešavanju međusobnih otvorenih pitanja otkako je DŽo Bajden postao predsednik SAD-a u januaru, uprkos tome što Vašington proziva Peking za kršenje ljudskih prava i nastoji da okupi druge bogate zemlje da formiraju ujedinjeni front protiv Kine.

Početkom oktobra, američka trgovinska predsatvnica Taj je obećala da će izuzeti neke uvozne kineske proizvode iz carina, vršeći istovremeno pritisak na Peking zbog neispnjavanja nekih obaveza iz „Faze 1“ trgovinskog sporazuma sklopljenog za vreme Trampove administracije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.