U trendu

Još jedna zemlja EU staje uz kineski projekat „Pojas i put“

BRISEL – Još jedna evropska zemlja procenjuje mogućnost pridruživanja kineskom infrastrukturnom investicionom projektu poznatijem kao „Jedan pojas, jedan put“, a njeno ime je Malta.

Ta država, članica Evropske unije, nagovestila je da postoji mogućnost priključivanja kineskoj inicijativi, a malteški ministar finansija Edvard Šikluna je poručio da „predrasude“ ne bi smele da stanu na put dobrom poslovanju.

„Potrebno je da se bude oprezan sa svakom zemljom, posebno kada je reč o političkim ambicijama ili bilo kakvim ambicijama, ali to je život“, rekao je Šikluna u ekskluzivnom intervjuu za američku TV mrežu CNBC u Briselu.

Incijativa „Jedan pojas, jedan put“ ima za cilj da stvori ogromnu globalnu mrežu kopnenih, morskih i digitalnih veza koje će povezati Kinu sa jugoistočnom Azijom, centralnom Azijom, Bliskim istokom, Evropom i Afrikom.

Kritičari tvrde da će taj infrastrukturni projekat favorizovati kineske firme, pojačati međunarodni uticaj Pekinga i primorati zemlje u razvoju da preuzmu veliki teret duga.

„Morate biti oprezni, ali to ne znači da kažete ‘ne’ bilo kom poslu zbog određenih predrasuda, ili ovoga ili onoga, ili zato što vas neko pritiska. Da bi zemlja opstala i bila konkurentna, posebno mala zemlja, moramo imati diversifikaciju“, rekao je Šikluna.

Ranije ovog meseca, Italija – treća po veličini ekonomija evrozone – signalizirala je da je zainteresovana za pridruživanje kineskom projektu, dok su druge evropske zemlje, poput Grčke i Portugalije, takođe podržale napore Pekinga.

Međutim, u SAD-u je prisutna znatno manja podrška kineskom investicionom prodoru u svet. Naime, Bela kuća je ranije saopštila da bi potencijalno ucešce Italije u toj inicijativi moglo da ugrozi međunarodni ugled te zemlje, preneo je Fajnenšel tajms.

„Čuo sam da se oglasio alarm iz Sjedinjenih Država. Neka bude jasno da, ako razmatramo Put svile za naš izvoz, to nije zbog toga da bismo postigli politički dogovor sa Kinom, večh samo da se pomogne našim kompanijama“, izjavio je u nedelju italijanski vicepremijer Luiđi di Majo, a preneo Rojters.

Govoreći za CNBC, šef finansija Malte je rekao da je pitanje te kineske inicijative još uvek sasvim novo i „vrlo osetljivo“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.