U trendu

Katerpilar, Ziroks i Samsonajt na udaru kontratarifa EU?

BRISEL – Evropska unija priprema listu kontratarifa na proizvode američkog Katerpilara, Ziroksa i Samsonajt internešnela, ako predsednik SAD Donald Tramp realizuje pretnju o uvođenju carina na evropske automobile, javlja njujorška agencija „Blumberg“, pozivajući se na neimenovanog zvaničnika iz EU.

Evropska komisija je prošlog meseca saopštila da će uvesti tarife na 20 milijardi evra (22,7 milijardi dolara) vredan uvoz američkih proizvoda ako Tramp, pozivajući se na zabrinutost za nacionalnu bezbednost SAD, uvede carine na evropske automobile i auto-delove.

Tramp je ranije izjavio da će Sjedinjene Države uvesti carine na uvoz automobila iz EU ako ne dođe do postizanja trgovinskog sporazuma sa evropskim blokom.

Agencija Rojters prenosi da se procenjuje da će poverljivi izveštaj američkog Ministarstva trgovine, poslat minulog vikenda predsedniku Donaldu Trampu, otvoriti američkom lideru put za uvođenje tarifa od 25 odsto na uvozne automobile i auto-delove, pod izgovorom da taj uvoz ugrožava američku nacionalnu bezbednost.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.