U trendu

Kolaps akcija LATAM-a od 85 posto nakon najave restrukture

SANTJAGO – Akcije LATAM Erlajnsa, najveće vazduhoplovne grupacije u Latinskoj Americi, zabeležile su danas strmoglavi pad na čileanskoj berzi nakon što je dugom opterećena kompanija najavila tokom vikenda plan restrukturiranja.

Akcije ove avio-kompanije su pale za skoro 85 posto na ranom trgovanju, izveštava Rojters.

LATAM je saopštio u petak da je dostavio nadležnim organima plan reorganizacije, kojim se predlaže finansijska „infuzija“ od 8,19 milijardi dolara u kapital grupe, u nastojanju da izađe iz stečaja, odnosno iz postupka zaštite od bankrota na osnovu poglavlja 11.

Predlog o finansiranju uključuje miks novih akcija, zatim emisiju dužničkih hartija od vrednosti koje umesto povrata na ulaganje u vidu glavnice i kamate nude investitoru vlasnički udeo (convertible note), kao i klasično kreditno zaduživanje, prema saopštenju grupe.

Dodaje se takođe da LATAM namerava da ponudi postojećim akcionarima kupovinu novih akcija po nižoj ceni, u vrednosti od 800 miliona dolara, nakon odobrenja plana.

Brazilska avio-kompanija Azul SA otkrila je danas da je ovog meseca dala ponudu za spajanje s LATAM Erlajnsom, ali je naknadno ocenila da je vrednost te grupa na čileanskoj berzi precenjena i odlučila da se fokusira na vlastito poslovanje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.