U trendu

Kolaps akcija Sberbanke na Lodonskoj berzi, pad 95%

LONDON – Akcije Sberbanke pale su danas na Londonskoj berzi za 95 odsto i trguju se po minimalnoj ceni od samo jednog penija, nakon što je ovaj ruski zajmodavac objavio da se povlači sa evropskog tržišta.

Najveći ruski kreditor je saopštio da su njegove evropske podružnice zabeležile „abnormalan odliv gotovine“ nakon uvođenja zapadnih sankcija protiv Rusie zbog napada na Ukrajinu, i izrazio zabrinutost za bezbednost svojih zaposlenih i imovine, prenosi CNBC.

SAD, Evropska unija i Velika Britanija su poslednjih dana pojačale sankcije protiv ruskih institucija, zabranivši velikim ruskim bankama pristup međunarodnom finansijskom sistemu SWIFT i ograničavajući mogućnost centralnoj banci Rusije da koristi više od 600 milijardi dolara njenih deviznih rezervi.

Na kasnom prepodnevnom trgovanju u Londonu, akcije Sberbanke su pale za 94,24 posto na 0,01 dolar, navodi američki medij i dodaje da je banka od početka godine izgubila 99,9 odsto vrednosti.

Druge velike ruske kompanije čijim se akcijama trguje na Londonskoj berzi zabeležile su sličan pad danas, uključujući Lukoil, Novatek i Rosnjeft.

Moskovska berza je zatvorena treći dan zaredom, pošto nadležni organi nastoje da zaustave obezvređivanje imovine domaćih kompanija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar