U trendu

Konkurencija pritiska avio-kompanije, mogući novi stečajevi

BERLIN – Povećanje konkurentskih pritisaka unutar i van Evrope moglo bi da dovede do daljih restrukturiranja i stečajeva avio-kompanija, navela je nemačka vlada u odgovoru na pitanje parlamenta, objavio je danas list Handelsblat.

Vlada nije saopštila da li će ponuditi pomoć i drugim avio-prevoznicima kao što je obezbedila kredit za premošaćavanje od 150 miliona evra Er Berlinu, drugoj najvećoj nemačkoj avio-kompaniji, kada je prošle godine upao u probleme, prenosi Rojters.

„Pojačani pritisak konkurencije mogao bi da dovede do daljih restrukturiranja poslovanja, poput stečajeva“, navela je vlada u odgovoru na pitanje poslovno orijentisane Slobodne demokratske stranke (FDP).

Nordijska niskotarifna vazduhoplovna kompanija Primera Er, osnovana 2003. godine, postala je ovog meseca najnoviji evropski prevoznik koji je propao, pošto je obavestila zaposlene obustavlja sve letove, ostavljajući „na cedilu“ hiljade putnika.

Krah se dogodio tačno godinu dana nakon što je britanski Monarh Erlajns otišao „pod led“ kao žrtva zaoštrene konkurentske bitke za letove i slabije funte. Er Berlin je podneo zahtev za zaštitu od bankrota u avgustu 2017. godine.

Portparol FDP-a Rejnhard Houben izjavio je za Handelsblat da je potrebno neko rešenje kojim bise obezbedilo da putnici ne trpe posledice, ali i da se ceh ne ispostavi poreskim obveznicima.

Houben je rekao da njegova stranka podržava zahtev da avio-prevoznici kupe osiguranje koje će pokrivati troškove vraćanja putnika, pri čemu bi te rashode pokrili kroz cene karata.

„Insolventnost neke avio-kompanije ne sme da postane još jedan rizik za nemački budžet“, poručio je on.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.