U trendu

Kovačević: Rast BDP-a bi mogao biti i viši od sedam odsto

BEOGRAD – Direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević izjavio je danas da je predlog novog rebalansa budžeta za 2021. godinu konzervativan, a da to potkrepljuje analitikom koja je rađena za Savet za koordinaciju aktivnosti i mera za rast BDP-a koja kaže da bi rast BDP-a ovde godine mogao da dostigne i 7,5 odsto.

Govoreći na sednici Odbora za finansije, Kovačević je podsetio da se rebalansom predviđa rast BDP-a od sedam odsto, dodajući da bi on mogao da bude i veći.

Očekuje se, kaže, da će industrija imati rast od 4,8 do pet odsto, da bi udeo građevinarstva u BDP-u mogao da poraste na 19,6 odsto do 20 odsto, usluge 8,5 odsto, a da će jedino poljoprivreda imati pad zbog suše.

Kovačević kaže da nisu uzeti u obzir eventualni efekti nastavka inflacije koja je u septembru pokazala rast veći nego u avgustu i dostigla 5,7 odsto.

„Računamo da to neće imati značajnog efekta na industrijsku proizvodnju i potrošnju“, navodi Kovačević.

Govoreći o javnom dugu, Kovačević je istakao da je bitno što je značajno smanjen deficit, a da je opet ostala potreba da se održi rast i stabilnost u vremenu pandemije.

Zaduživanje koje je planirano je, kaže, poželjno i ne nosi značajne rizike i dodaje da nivo javnog duga ostaje ispod 60 odsto BDP-a, odnosno ispod nivoa Mastrihta.

Pozdravio je što i ovaj rebalans budžeta predviđa visoka ulaganja za kapitalne investicije, odnosno u investicije koje će doneti novi rast BDP-a i rast ekonomije u budućnosti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.