Lavrov: Rusija zainteresovana za razgovor sa OPEK-om

Rusija je zainteresovana za razmenu mišljenja sa drugim zemljama-proizvođačima nafte, izjavio je danas ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov, posle razgovora sa kolegom iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) Abdulahom bin Zajedom Al Nahijanom.

Foto: Beta

Foto: Beta

„Zainteresovani smo da obezbedimo zajedničko razumevanje oonoga što se događa svetskim energetskim tržištima, kao i za razmenu mišljenja“, rekao je ruski šef diplomatije u Abu Dabiju, a prenosi agencija TAS.

„Organizovali smo takvu interakciju i razmenili mišljenja s kolegama, kako iz članica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK), tako i sa državama izvan te organizacije“, naveo je Lavrov.

Iz OPEK-a je prošle nedelje najavljeno da će u februaru biti održan sastanak tog „naftnog kartela“ na kom bi se razmotrilo preduzimanje zajedničkih akcija za potencijalno smanjenje proizvodnje kako bi se podržale cene „crnog zlata“, i navedeno da je na taj skup pozvana i Rusija.

Ruski ministar energetike Aleksandar Novak je tada rekao da je Moskva „potvrdila potencijalno učešće na tom sastanku“.

OPEK je ranije, u decembru prošle godine, odbacio pozive za smanjenje proizvodnje, opredelivši se radije za borbu za tržišni udeo.

(Tanjug)

Ostavite komentar

Ostavite komentar