U trendu

Lavrov: Rusija zainteresovana za razgovor sa OPEK-om

Rusija je zainteresovana za razmenu mišljenja sa drugim zemljama-proizvođačima nafte, izjavio je danas ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov, posle razgovora sa kolegom iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) Abdulahom bin Zajedom Al Nahijanom.

„Zainteresovani smo da obezbedimo zajedničko razumevanje oonoga što se događa svetskim energetskim tržištima, kao i za razmenu mišljenja“, rekao je ruski šef diplomatije u Abu Dabiju, a prenosi agencija TAS.

„Organizovali smo takvu interakciju i razmenili mišljenja s kolegama, kako iz članica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK), tako i sa državama izvan te organizacije“, naveo je Lavrov.

Iz OPEK-a je prošle nedelje najavljeno da će u februaru biti održan sastanak tog „naftnog kartela“ na kom bi se razmotrilo preduzimanje zajedničkih akcija za potencijalno smanjenje proizvodnje kako bi se podržale cene „crnog zlata“, i navedeno da je na taj skup pozvana i Rusija.

Ruski ministar energetike Aleksandar Novak je tada rekao da je Moskva „potvrdila potencijalno učešće na tom sastanku“.

OPEK je ranije, u decembru prošle godine, odbacio pozive za smanjenje proizvodnje, opredelivši se radije za borbu za tržišni udeo.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.