U trendu

Manje bankara se seli iz Britanije u EU nego što se očekivalo

LONDON – Broj poslova koje finansijske institucije sele iz Britanije u Evropsku uniju zbog Bregzita manji je nego što se prvobitno očekivalo, iako se milijarde evra trgovanja akcijama prebacuje u 27-člani blok, dok London gubi veći deo pristupa tržištima kapitala EU, saopštili su danas konsultanti Ernst-Janga (EY).

Nakon što je Britanija 2016. glasala za izlazak iz EU, analitičari poput Olivera Vajmana procenili su da će se iz Britanije odliti čak 35.000 ili više radnih mesta iz sektora finansijskih usluga.

Britanija je u potpunosti izašla iz EU prošlog decembra, okončavši time neometan pristup londonskog Sitija tržištu koje je bilo njegov najveći pojedinačni izvozni klijent.

„Međutim, tokom prošle godine, jedan broj najvećih investicionih banaka lociranih u Ujedinjenom Kraljevstvu smanjio je broj zaposlenih koje će zbog Bregzita premestiti u EU na nešto manje od 7.400. sa 7.600 koliko su najavljivale u decembru 2020“, objavio je u najnovijem pregledu EY, prenosi Rojters.

Taj broj je zanemarljiv deo od ukupno 1,1 milion ljudi koji rade u finansijskom sektoru.

U EU je zaposleno oko 2.800 novih kadrova nakon Bregzita, čime je izbegnuta potreba za premeštanjem dela osoblja iz Londona, dok je u Britaniji otvoreno 2.200 novih radnih mesta u sektoru finansija, navodi se u izveštaju EY.

Regulatori u EU vrše pritisak na finansijske kompanije da popune broj zaposlenih i nastave s premeštanjem poslovanja u Uniju koje je pandemija odložila, dodaje konsultantska kuća.

Dablin i Luksemburg su ostali najpopularnije destinacije EU za nove finansijske centre, mada je najveći broj bankarskog osoblja preseljen u Pariz.

Iz Britanije su u nova finansijska čvorišta premeštena sredstva vredna 1,3 biliona funti, piše u izveštaju EY.

Britanija je počela da revidira finansijske propise kako bi London učinila privlačnijim za međunarodne investitore i postala konkurentnija finansijskim centrima u EU, poput Amsterdama, koji je u januaru 2021. pretekao glavni grad Velike Britanije i postao najveći evropski centar za trgovinu akcijama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar