U trendu

Masovni protesti u Berlinu za održiviji pristup poljoprivredi

BERLIN – U Berlinu su danas povodom početka poljoprivrednog sajma Zelena nedelja održani masovni protesti na kojima je nekoliko desetina hiljada demonstranata tražilo održiviji pristup poljoprivredi i promenu poljoprivrednih politika EU.

„Ovim protestima još jednom pokazujemo da postoji društveni pokret koji želi drugačiju poljoprivrednu politiku“, rekao je predsednik stranke Zeleni Robert Habek. On je naglasio da se njegova stranka protivi prodaji hrane po „nerazumno niskim“ cenama.

Savez organizatora protesta, među kojima su udruženja poljoprivrednika, ekoloških aktivista kao i kancelarije za zaštitu potrošača, zatražio je od ministarstva poljoprivrede da „prestane povlađivati poljoprivrednoj industriji“.

„Klimatska kriza, previše nitrita i izumiranje životinjskih vrsta jasno pokazuju da ovako više ne ide dalje“, rekao je jedan od organizatora Kristijan Rolman.

Savez je i vladu Angele Merkel optužio za loš odnos prema poljoprivrednicima, što je uzrokovalo, kako je saopsteno, zatvaranjem preko 130.000 poljoprivrednih dobara od 2005., kada je Merkel došla na vlast, prenela je Hina.

Protesti pod sloganom „Siti smo svega“ i na koje je iz čitave Nemačke stiglo i oko 150 traktora koji su blokirali centar Berlina, održavaju se na samom početku Zelene nedelje, najvećeg poljoprivrednog sajma na svetu.

Organizatori između ostalog traže da kriterijumi pri dodeli poljoprivrednih subvencija ne bude obradiva površina i količina prinosa, nego odnos prema životinjama i pridržavanje odredbi za ispunjavanje klimatskih ciljeva a svoje zahteve su predali i ministarki poljoprivrede Juliji Klokner.

Savez između ostalog traži i odustajanja od sporazuma o slobodnoj trgovini EU sa zemljama Južne Amerike (Mercosur).

Poljoprivrednici strahuju da bi time EU bila preplavljena jeftinom govedinom, a Južna Amerika jeftinim subvencionisanim proizvodima iz EU. Ovaj sporazum bi, kako je nadalje naglašeno, uzrokovao još drastičnije uništavanje šuma u Južnoj Americi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.