U trendu

Matić: Protokol o definiciji proizvoda sa poreklom od značaja za privredu

Predlog potvrdjivanja Odluke Zajedničkog komiteta Sporazuma o slobodnoj trgovini u Centralnoj Evropi Broj 1/2021 o izmeni Aneksa 4 Sporazuma o slobodnoj trgovini u Centralnoj Evropi (CEFTA 2006), kojim se utvrdjuje Protokol o definiciji pojma „proizvodi sa poreklom“ i metode administrativne saradnje je u Skupštini Srbije danas obrazložila ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

Matić je rekla da se ovim zakonom potvrdjuje odluka potpisana u Skoplju, 21. juna 2021. godine, u prisustvu predstavnika svih CEFTA strana.

Dodala je da će se odluka primenjivati do zaključenja i stupanja na snagu izmene Regionalne konvencije o pan-evro-mediteranskim preferencijalnim pravilima o poreklu („PEM Konvencija“).

Ministarka je istakla da „pravila koja će se primenjivati u najvećoj meri obuhvataju interese naše zemlje kao i naših trgovinskih partnera u zoni slobodne trgovine“.

„Ovo je od višestrukog ekonomskog značaja za našu privredu pre svega u pogledu njene konkurentnosti i izjednačavanja uslova za poslovanje na medjunarodnom tržištu“, rekla je Matić i pozvala poslanike da podrže predlog odluke.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.