U trendu

Matić: Uspešna poslovna žena u Srbiji više nije san

BEOGRAD – Uspešna poslovna žena i preduzetnica u Srbiji više nije san, rekala je danas ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić na svečanosti povodom dodele priznanja nacionalnog konkursa „100 uspešnih poslovnih žena“ u Palati Srbija u Beogradu.

Matićeva je istakla da su pripadnice nežnijeg pola sve više prisutne u političkom, ekonomskom i poslovnom svetu naše zemlje, ali da je potrebno uložiti dodatne napore, kako bi se povećala stopa zaposlenosti ženške populacije i položaj žena u našoj zemlji podigao na viši novo.

Priznanja je dobilo 100 žena koje su preduzetnice, osnivači ili zakonski zastupnici malih preduzeća sa teritorije Srbije i koje su svojim radom doprinele privrednom razvoju kako svoje lokalne zajednice, tako i čitave zemlje, a ministarka Matić, vd direktor Pošta Srbije Zoran Đorđević i savetnica grupacije Intesa Sanpaolo za CEE oblast Draginja Đurić uručili su danas nagrade.

Pošta Srbije pokrenula je od 8. marta do 8. aprila prvi nacionalni nagradni konkurs „100 uspešnih poslovnih žena“, pod sloganom „Najbolje tek dolazi“, u cilju osnaživanja i promocije ženskog preduzetništva.

Predstavnici komisije za dodelu priznanja bile su savetnica grupacije Intesa Sanpaolo za CEE oblast Draginja Đurić i predsednica Izvršnog odbora kompanije „Dunav osiguranje“ Ivana Soković, a komisijom je predsedavala ministarka Matić.

Ministarka je kazala da Vlada Srbije kontinuirano pruža podršku u osnaživanju i ekonomskom osamostaljivanju žena u našoj zemlji.

„Moguće je u Srbiji biti uspešna preduzetnica, majka i stub porodice, što dokazuju i današnje dobitnice priznanja“ kazala je Matićeva i dodala da je od izuzetnog značaja za čitavu državu da žene u našoj zemlji izađu iz senke patrijarhalnog društva i aktivno se uključe u poslovni svet.

Kazala je da i uz sve napore i podršku vlade, žene u Srbiji još nisu dovoljno aktivne u poslovnom okruženju i navela da je stopa zaposlenosti žena u zemlji za 14,7 odsto manja nego muškaraca, što, dodala je, ako se uzme u obzir da žene čine većinu populacije u našoj državi, predstavlja veliki ekonomski problem.

Istakla je da je samozaposlenost žena gotovo dvostruko manja od muškaraca i da je među osnivačima preduzeća u zemlji samo 31 odsto žena.

Prema njenim rečima učešće žena u obrazovnom kadru je čak 59 odsto, što govori da se većina naših žena odluči da završi fakultet ili višu školu.

„Međutim, nažalost, kada govorimo o mestima koje žene zauzimaju na visokim pozicijama situacija nije takva. I u tom segmentu ima prostora gde bismo mogli dodatno raditi i unaprediti položaj žena“, poručila je Matićeva.

Podsetila je da je resorno ministarstvo doprinelo digitalnom opismenjavanju žena u Srbiji, kao i pružilo podršku ženama da se uključe u IT sektor i naglasila da trenutno u zemlji žene čine 33 odsto zaposlenih u tom sektoru, dok je na nivou Evrope taj procenat ispod 24 odsto.

Takođe, dodala je da je ministartvo pokrenulo akciju usmerenu ka devojčicama u školama, kako bi se opredelile za školovanje i edukaciju u domenu digitalizacije i IT sektora, a kasnije imale mogućnost za nađu poslove koji su dosta plaćeni.

„Prošlo je vreme kada su samo muškarci bili osnivači i nosioci preduzeća. Žene su u Srbiji uvek bile stubovi i nosioci i porodice, i društva, pitanje je samo da li ćemo iz senke u kojoj smo uvek bile, slbodno izaći u prvi red i predstavljati se svojim imenom i prezimenom,“ rekla je Matić.

Vršilac dužnosti direktora Pošte Srbije Zoran Đorđević je kazao da je Pošta društveno odgovorna kompanija koja je prepoznala koliko žensko preduzetnisatvo može da doprinese razvoju zemlje.

„Vrlo je važno da damo podršku ženama da obavljaju poslove, da budu samostalne i ekonomski nezavisne“, kazao je on i dodao da na tome radi čitava Vlada Srbije, ali i resorna ministarstva, kao i pojedinačne kompanije u zemlji.

Najavio je da će Pošta Srbije pomoći ženama u promociji njihovih preduzeća, ali i pružiti pogodnosti prilikom izvoza njihovih proizvoda u druge zemlje.

„Zbog toga smo odlučili i da pobednice našeg konkursa dobiju kao dodatnu nagradu, mogućnost za zaključivanje ugovora za izvoz robe preko Pošte Srbije – Posteksport uslugom, i to pod najpovoljnijim uslovima, koje niko drugi nema“, kazao je Đorđević.

Prema njegovim rečima Pošta Srbije nastaviće i da kontinuirano razvija savremene usluge i inovativna poslovna rešenja zasnovana na
digitalizaciji, kojima će i ubuduće davati doprinos većoj konkurentnosti, boljoj tržišnoj pozicioniranosti i afirmaciji, kako biznisa čije su vlasnice žene, tako i nacionalne privrede u celini.

Takođe, izrazio je nadu da će se dodela ovih priznanja nataviti i u budućnosti, jer Pošta Srbije ima želju da na sve načine pomogne ženama širom zemlje.

„Što su žene u Srbiji uspešnjije, biće uspešnija i naša država i Pošta Srbije“, kazao je Đorđević.

Menadzerka firme Hanibal iz Vranja Marija Milošević, koja je danas primila priznanje u ime svoje kompanije i direktorke, kazala je za Tanjug da u njenoj kompaniji radi devet zaposlenoih, od kojih gotovo polovinu čine žene.

Navela je da njena kompanija postoji oko 30 godina i dodala da se bavi proizvodnjom žičanih opruga i jezgara, kao i da se ističe po proizvodnji ručno rađenih dušeka.

„Ovo priznanje je došlo u pravi čas. Srećni smo i ponosni što smo među tolikim učesnicima odabrani za dobitnike ove lepe nagrade. Nastavićemo saradnju sa Poštom Srbije i nastavićemo da širimo žensko preduzetništvo, nadamo se, na pravi način“, kazala je Milošević.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.