U trendu

Da li će Adrija ervejz preživeti oktobar?

LJUBLJANA – Slovenački avioprevoznik Adrija ervejz, koji se nedavno evropskim institucijama žalio da srpskom nacionalnom avioprevozniku država navodno dodeljuje prekomernu državnu pomoć, već duže vreme ima finansijskih problema i pitanje je, prema komentarima poznavalaca, da li će „preživeti“ oktobar.

Slovenački mediji preneli su da Adrija ervejz još nije objavio svoje poslovne režultate, ali sve ukazuje na to da je reč o kompaniji koja bi mogla biti i najveći gubitnik u istoriji avio prevoza.

Prvi čovek ove slovenačke aviokompanije, Holger Kovarš još uvek veruje u kompaniju na čijem je čelu, ali njenu budućnost ne vidi bez snažnog strateškog partnera koji će, kako kaže, Adrija ervejzu obezbediti potreban kapital za rast i razvoj.

„Razgovaramo sa različitim partnerima, ali više od toga ne možemo otkriti u ovom trenutku“, kaže Kovarš, prenela je RTV Slovenija.

Rastući problem slovenačke aviokompaije, koja je u vlasništvu nemackog „4k investa“, je nespremnost njenog vlasnika da uloži previše kapitala, a pokazalo se i da je prodaja Adrija ervejza bila velika greška, smatra građevinski inženjer iz Zagreba, Alen Šućurić.

On je upozorio da Adrija neće preživeti bez ozbiljne finansijske pomoći od više miliona dolara, što, kako kaže, znači da neće moći još dugo da radi bez tog novca.

„Možemo se iskreno zapitati da li će preživeti oktobar“, rekao je Šućurić.

Prema njegovim rečima, prodaja aerodromske infrastrukture i avioprevoznika bila je največha strateška greška Slovenije.

„Vidite da su za vrlo kratko vreme, pre otprilike tri godine, slovenačke vlasti uspele da unište nekada uspešnu i prestižnu slovensku aviokompaniju i zaista mislim da treba utvrditi političku odgovornost za ovu sramotu“, upozorio je.

Šućurić ne isključuje mogućnost da će Adrija moći da pronađe strateškog partnera, ali spas kompanije vidi samo u državi, koja bi, kako kaže, najpre trebalo da prepozna njenu vrednost.

„Ako Slovenija ima viziju ekonomskog razvoja treba shvatiti da je uspešan nacionalni avioprevoznik za jednu zemlju daleko najviši prioritet.

Za Janeza Pergara, bivšeg dugogodišnjeg direktora jedne od najvećih turističkih komanija na nekadašjem ex yu prostoru, Kompasa, i počasnog konzula u Južnoafričkoj Republici, dešavanja u Adrija ervejzu su neprihvatljiva i teško mu je, kaže, to da prati.

U autorskom tekstu za ljubljansko Delo, Pergar podseća da je reč o avioprevozniku na koji su svi Slovenci bili ponosni.

On podseća da je ova, iako mala, avio kompanija imala reputaciju veću od veličine svoje flote zbog kvaliteta i tačnosti usluga.

Problemi Adrie ervejza su, smatra Pergar, počeli raspadom Jugoslavije.

„Onda je praktično preko noći izgubila priliku da odleti do većine aerodroma do kojih je tada letela. Osim Beograda i nekih drugih aerodroma na Balkanu, svi jadranski aerodromi su takođe propali za Evropu, ukupno oko 10. Preživljavanje ovakvog prevelikog broja poslova, sa previše zaposlenih i neadekvatna flota za novi model poslovanja, bila je prava umetnost“, piše Pergar.

Ubrzo nakon otcepljenja, počela su se pojavljivati pitanja da li je Sloveniji potreban nacionalni prevoznik.

„Tada sam bio na čelu kompanije (Kompas), koja je bila partner Adrija ervejzu broj jedan u okviru poslovanja. Ministra ekonomije, koji je bio u nedoumici šta da radi sa Adrijom, ubedio sam da je Sloveniji potreban nacionalni avioprevoznik, zbog njegove povezanosti sa ostatkom sveta, a posebno sa prevoznikom koji ima reputaciju koju Adrija ima, ali da joj treba pomoći što je pre moguće i što odlučnije restrukturirati i dobiti kvalitetnog strateškog partnera“, naveo je Pergar.

On kaže i da nije bio srećan kada je saznao kome je država pre nekoliko godina prodala Adriju, ali smatra i da su za sadašnje probleme krivi ne samo novi vlasnici, već posebno oni koji su od devedesetih neprofesionalno i nespretno „spasavali“ Adriju.

„Sada okreću leđa, kao da je to neboder, a ne aviokompanija koja je još uvek važna za Sloveniju – zbog stepena internacionalizacije naše ekonomije, nauke, kulture, sporta, politike. Hajde da se ne okrenemo od Adrije, već da se brzo uzmemo u pamet i pronađemo rešenje“, napisao je Pergar, između ostalog.

A povodom žalbe evropskim institucijama na odnos države Srbije prema svom nacionalnom preozniku Er Srbiji, advokat Adrija ervejza Dragan Gajin je ranije za beogradske medije izjavio da je slovenački avioprevoznik zabrinut zbog pomoći koju naša zemlja, kako smatra, nezakonito dodelila Er Srbiji i takvo postupanje smatra nepravičnim, jer dovodi do narušavanja slobodne konkurencije na tržištu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.