U trendu

Meštani deset sela drugi dan protestovali ispred Višeg suda u Čačku zbog oduzete zemlje

Meštani deset sela iz okoline Čačka i Lučana protestovali su i danas ispred Višeg suda u Čačku, nezadovoljni dužinom procesa zbog cene oduzete zemlje za izgradnju deonice auto-puta Preljina-Požega.
Oko sto meštana je nezadovoljno jer sudski procesi traju više od tri godine, a protest, priredjen drugi dan uzastopno, trajao je 12.00 do 13.00.

Na njihovim transparentima je pisalo: „Zemlja u Čačku manje vredi od pakle cigareta“, „Završite sudske postupke, ne odugovlačite“, „Da li se ovako u Beogradu ljudi teraju na ulice“, „Ne damo metar dedovine za paklo cigareta“, „Viši sud nam otima dedovinu za 200 dinara“, „Sud treba da sudi po zakonu, a ne po nalazima Puteva Srbije“.

Posebno su nezadovoljni što je posle tri godine sudjenja Viši sud u Čačku na žalbu „Puteva Srbije“ poništio odluke koje je ranije doneo Osnovni sud o ceni eksproprisane zemlje.

Ponudjena cena za zemlju koju su im oduzeli zbog izgradnje auto-puta bila je od 50, 100 i 200 dinara za kvadratni metar, što je za vlasnike te zemlje „nerealno“ i „uvredljivo“.

Osnovni sud je na osnovu nalaza veštaka presudio da cena kvadratnog metra oduzete zemlje bude od 1.500 do 1.600 dinara, što sada Viši sud osporava i traži novo sudjenje.

Učesnika protesta Radoš Bojović iz sela Trbušani kod Čačka rekao je agenciji Beta da su mu oduzeli hektar plodne zemlje za izgradnju auto-puta i da još nije dobio ni dinar.

Bojović koji je u invalidskim kolicima, kazao je da je teško bolestan od dijabetesa 49 godina, bez noge i bez vida i da je nezadovoljan novcem koji je država odredila za oduzetu zemlju: „Napravili su socijalne slučajeve od nas, dolaze da nam isključuju struju“.

Advokat Zoran Pešić je rekao da se cene koje su odredili sudski veštaci, a Osnovni sud prihvatio, poklapaju s rešenjem Gradske uprave Čačka o prosečnoj ceni u zonama kuda prolazi auto-put.

„Očigledna je namera da se što više smanji cena za oduzetu zemlju i u tome Viši sud pomaže Javnom preduzeću ‘Putevi Srbije’ „, rekao je novinarima Pešić, koji zastupa više meštana.

Skup su podržali i meštani sela Baluga kod Čačka, koji više od četiri meseca blokiraju radove na izgradnji deonice auto-puta Preljina-Pojate zato što im nije isplaćena oduzeta zemlja.

Bračni par Mila i Miroslav Milovanović iz Baluge rekli su agenciji Beta da im je pre tri godine oduzet deo imovine zbog izgradnje auto-puta koji je prošao na pet metara od njihove kuće.

„Nezadovoljni smo sa procenjenom cenom kuće, to je ispod svake vrednosti jer za to ne možemo ništa da kupimo, čak ni materijal za drugu kuću“, rekli su Milovanovići.

Protestovali su meštani čačanskih i lučanskih sela Pakovraće, Prijevor, Trbušani, Vranići, Rakova, Rtari, Markovica, Negrišori, Krstac i Lisice.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar