U trendu

Mihajlović: Radovi na pruzi Beograd-Budimpešta počinju u maju

Ministarka gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da očekuje da će radovi na modernizaciji pruge Beograd-Budimpešta u Srbiji početi u maju.

Na pitanje novinara da li se očekuje usporavanje tog projekta, jer Evropska unija ispituje plan izgradnje te pruge, Mihajlović je rekla da očekuje da taj problem bude rešen i da je Srbija do sada ispunila sve obaveze, „pa čak i više od toga“. 

Ona je dodala da Madjarska planira da reši taj problem tako što će osnovati zajedničko preduzeće i to će predstaviti Evropskoj uniji.

„To je pitanje članica Evropske unije, a to je Madjarska, i njihovih odnosa sa EU. U smislu da li oni poštuju evropske zakone o javnim nabavkama“, rekla je Mihajlović.

Ona je istakla da je Srbija u stalnoj komunikaciji sa Evropskom unijom i Evropskom komisijom, još od početka razgovora o tome projektu, i da im daje informacije o tome šta se radi.

„Srbija nije ništa prekršila, sve smo uradili kako treba. Nismo imali nijednu zamerku“, rekla je Mihajlović.

Evropska unija ispituje plan izgradnje brze pruge izmedju Beograda i Budimpešte, u okviru kineskog železničkog projekta „Jedan pojas, jedan put“, zbog mogućeg nepoštovanja evropskih propisa, objavio je juče Fajnenšel tajms.

Evropski zvaničnici izjavili su za taj list da se ispituje finansijska održivost 2,89 milijardi dolara vredne pruge i da li se time krše zakoni EU prema kojima za velike saobraćajne projekte moraju da budu raspisani javni tenderi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.