Ministar finansija: CG juče bukvalno izbegla bankrot

PODGORICA – Crnogorski ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić izjavio je danas da je Crna Gora jučerašnjim emitovanjem državnih obveznica na međunarodnom tržištu u iznosu od 750 miliona evra bukvalno izbegla bankrot, i da je to bio jedini mogući potez u ovom trenutku.

Ministar je takođe naveo da je time izbegnut i angažman sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), prenosi portal cdm.me.

“Crna Gora je izbegla bankrot. Reagovali smo pre početka sledeće godine da ne bi upali u dužničku krizu. Ništa od tog novca neće ići na potrošnju. Samo za Crnu Goru i vraćanje kredita”, saopštio je Spajić na konfereciji za novinare.

Ministarstvo finansija je u sredu emitovalo državne obveznice na međunarodnom tržištu u iznosu od 750 miliona evra, kojima će se nadoknaditi manjak u državnoj kasi u narednoj godini.

Obveznice su emitovane na period od sedam godina i prema dosadašnjim informacijama, sa kamatnom stopom od 2,875 odsto.

„Vijesti“ su prenele da su sve obveznice prodate, i da je ukupno interesovanje investitora bilo oko tri milijarde evra.

Premijer Zdravko Krivokapić je ovim povodom izjavio da je nastup Crne Gore na međunarodnom tržištu duga bio uspešan, te da oseća ponos i zadovoljstvo što su uspeli da obezbede ovakav pristup.

„Želimo da budemo dobri domaćini, da se ponašamo domaćinski. Ako to neko do sada nije video, videće u toku ove vladavine”, poručio je Krivokapić na istoj konferenciji za medije sazvanoj povodom novog zaduženja zemlje od 750 miliona evra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.