Ministar Mali započeo razgovore sa Misijom MMF-a

Ministar finansija Siniša Mali razgovarao je danas sa Delegacijom Medjunarodnog monetarnog fonda (MMF), koju predvodi šef Misije Jan Kes Martejn, o sprovodjenju aktuelnog aranžmana Instrument za upravljanje politikama („Policy Coordination Instrument“ – PCI).

Reč je o polugodišnjoj reviziji ispunjenja ciljeva u okviru aktuelnog programa, nakon čega će biti usvojeni  na bordu direktora MMF-a u Vašingtonu, saopštilo je ministarstvo.

Tema današnjeg razgovora su bili reformski ciljevi koji su postavljeni u aktuelnom aranžmanu, kao i fiskalna i makroekonomska kretanja, te uticaj pandemije virusa Kovid-19 na srpsku i svetsku ekonomiju.

Predstavnici MMF-a su istakli da su, kada je reč o projekcijama privrednog rasta za ovu godinu, pozitivniji u projekcijama za Srbiju nego za druge evropske zemlje.

Oni su pohvalili Program ekonomskih mera za podršku privredi i gradjanima i istakli da veruju da neće biti problema u finansiranju budžeta u ovoj godini, te pohvalili uspešnu emisiju Eurobond obveznica.

Ministar finansija je rekao da je Program ekonomskih mera uspešno sproveden i da njegovi rezultati najbolje o tome govore, pogotovo kada je reč o nezaposlenosti koja je na nivou od 9,7odsto.

Dodao je da će država naći način da dodatno pomogne privredi, ako za tim bude bilo potrebe krajem ove godine.

Kada je reč o reformskim ciljevima, tema razgovora je bila metodologija za praćenje fiskalnih rizika, zatim reforma plata i usvajanje uredbe o koeficijentima, donošenje odluke o okviru javnog zapošljavanja, kao i zatvaranje transakcije za Komercijalnu banku, koje se očekuje do kraja godine, navedeno je u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.