U trendu

Ministar najavio sastanak o osiguranju poljoprivrednika od nepogoda

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije Branislav Nedimović najavio je danas da će u narednih 15 dana biti održan sastanak sa udruženjima osiguravača, kako bi se pomoglo poljoprivrednicima u zaštiti od nepredvidjenih problema.

Kako je kazao, osiguranje od elementarnih nepogoda i osiguranje poljoprivrednika će biti jedna od važnijih stvari kojima će se ministarstvo baviti, jer mali broj poljoprivrednih proizvodjača u Srbiji ima „posebno osiguranje“.

„Dakle, ne pričamo o klasičnim oblicima osiguranja. Jako mali broj ljudi se osiguravao od mraza ili snega, zato ćemo imati sastanak i sa udruženjem osiguravača“, rekao je Nedimović.

Prema njegovim rečima, u Srbiji postoje prostori koji apsolutno nisu obuhvaćeni osiguranjem, pa će se govoriti i o tome kako da se u njima dodje do proizvodjača i da im se pomogne.

On je objasnio i da postoje prostori koji se oslanjaju na reku Drinu, a u kojima ima poljoprivredne proizvodnje, te da je njima zbog specifičnog položaja potreban „viši nivo zaštite“.

„Primer je da smo imali nedavno 438 ispaljenih protivgradnih raketa na prostoru Valjeva i Ljubovije. Mi smo odbranili ceo prostor iza njih, ali prostori ispred nismo mogli, jer bi morali da branimo prostor u Republici Srpskoj“, objasnio je Nedimović.

Kako je rekao, sada je dogovoreno sa RS kako će se braniti ta područja, ali su u pitanju procesi, koji se ne dešavaju preko noći.

„Imali smo sporazum o tome koji je podrazumevao tehničku razmenu. Ako obezbedimo bolju protivgradni zaštitu i osiguranje, onda ćemo imati i manje nezadovoljastvo poljoprivrednika“, rekao je Nedimović.

Kako je kazao, otvaranje tržišta u Kini pomoći će i stočarstvo u Srbiji, ali je dodao da stočari moraju da znaju da Ministarstvo ima dva alata kojima ih trenutno pomažu – politika upravljanja poljoprivrednim zemljištem i finansijske alate.

„Moramo napraviti fino podašavanje ova dva alata. U cetralnoj Srbiji stočari nemaju na raspolaganju državno poljoprivredno zemljište za uzgajanje hrane za stoku, i njima moramo mnogo više da pomognemo“, objasnio je Nedimović.

Skrenuo je pažnju i mladima na konkurs za podsticaj mladim poljoprivrednicma, kojim će ove godine biti postavljeni „kvalitetni temelji za buduće vreme“.

„Mi ćemo ove godine podeliti oko 200 do 300 grantova za mlade, u zavisnosti od zahteva. Ovo je pilot projekat, do sada ovakvih projekata nije bilo u Srbiji“, dodao je on.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike