najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

MMF: Bez novih sredstava za Atinu

Međunarodni monetarni fond (MMF) obavestio je Grčku da ne može da isplati Atini nikakva sredstava, jer prošle sedmice nije platila dug, saopštio je danas predstavnik Fonda posle razgovora direktorke MMF-a, Kristin Lagard sa grčkom premijerom Aleksisom Ciprasom, prenose novinske agencije.

Direktorka je objasnila da Fond ne može da isplaćuje (nova sredstva) zbog politike o neizmirenim obavezama – rekao je taj predstavnik.

Portparol Fonda je rekao da je Lagardova u razgovoru sa Ciprasom ponudila tehničku pomoć grčkoj vladi, ali da ga je podsetila da MMF ne može da isplati nikakva finansijska sredstva Atini zbog toga što Grčka nije izmirila prošle sedmicu dug Fondu, preneo je AFP.

MMF je primio na znanje jučerašnji referendum u Grčkoj. Nadziremo pažljivo situaciju i spremni smo da pomognemo Grčkoj ako to zatraži – rekla je u kratkoj izjavi Lagardova.

Francuska agencija podseća da je u nedelju, 5. jula, više od 61 odsto Grka na referendumu odbacilo zahteve medjunarodnih kreditora za daljim oštrim merama štednje u zamenu za nova sredstva za oporavak grčke privrede, što se smatra pobedom levičarske Sirize koja je na vlast došla pre pet meseci.

Evropski zvaničnici raspravljaće danas o nastaloj situaciji a francuski predsednik Fransoa Oland i nemačka kancelarka Angela Merkel saopštili su da su za Grčku „otvorena vrata“ za povratak pregovorima o dugu, ali i pozvali Atinu da napravi „ozbiljne“ predloge, navodi AFP.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike