U trendu

Moguće recipročne mere prema Makedoniji

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je danas da je odlukom o poskupljenju fitosanitarnih uverenja za uvoz pšenice u Makedoniju, ta zemlja uvela vancarinske barijere prema Srbiji i najavio mogućnost uvodjenja recipročnih mera.

On je agenciji Beta rekao da je odluka makedonskog Ministarstva poljoprivrede, prema kojoj su cene fitosanitarnih uverenja za uvoz pšenice u tu zemlju povećane za čak 833 odsto, nastavak loše prakse Vlade Makedonije da svake godine u ovo vreme uvodi vancarinske barijere.

„Vancarinskim barijerama makedonske strane svake godine se daje različita forma, ali je suština uvek ista – sprečavanje slobodne trgovine i ograničavanje izvoza pšenice i brašna iz Srbije u Makedoniju. Na taj način narušava se princip slobodnog protoka roba i usluga“, precizirao je Ljajić.

Iako se povećanje cena fitosanitarnih uverenja formalno ne odnosi samo na izvoznike iz Srbije, kazao je Ljajić, jasno je da odluka uperena protiv srpskih preduzeća, koja su u ovom periodu godine tradicionalno najveći izvoznici žita u Makedoniju.

Ljajić je rekao i da će se Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija obratiti Sekretarijatu CEFTA za zahtevom da se u što hitnijem roku zakaže specijalna sednica zajedničkog komiteta zemalja potpisnica sporazuma o slobodnoj trgovini, na kojoj će se naći i novi propisi Makedonije, ali i da paralelno s tim Srbija razmatra uvodjenje recipročnih mera prema toj zemlji „jer se iz godine u godinu ponavlja isto“.

„Svesni smo da recipročne mere nisu ni trajno ni najbolje rešenje, ali u ovom trenutku one su za nas iznudjen potez i naše stručne službe razmatraju na koje bi se makedonske proizvode one mogle odnositi. Zato pozivam nadležne u Vladi Makedonije da sednemo i razgovaramo o ovom problemu, da ga trajno rešimo, pre nego što on eskalira i naruši robnu razmenu dve zemlje“, zaključio je Ljajić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.