U trendu

Moraju se otvoriti „zelene linije“ i za putnički saobraćaj

BEOGRAD – Predsednik Saveza privrednih komora Severne Makedonije Trajan Angeloski apelovao je na vlasti Srbije, Severne Makedonije i Albanije da u okviru inicijative „Otvoreni Balkan“ otvore „zelene trake“ na graničnim prelazima i za putnički saobraćaj, a ne samo za teretni.

„Moraju da se znatno ubrzaju birokratske procedure, jer nemamo vremena za gubljenje, dosta smo ga potrošili do sada. ‘Otvoreni Balkan’ je ideja koja će uskoro zaživeti, jer povezuje preduzeća iz naših zemalja, a posebno unapređuje saradnju u oblasti turizma. Turizam je odlična prilika da se otvore vrata za razvitak i dalju ekonomsku saradnju“, rekao je Angeloski u intervjuu Politici.

Ocenio je da bi „Otvoreni Balkan“ trebalo da bude podsticaj upravo malim i srednjim preduzećima da bez poteškoća posluju na susednim tržištima i da im se na taj način omogući dugoročni razvoj.

„Roba stoji dva dana na carini, a samo pet sati putuje od Skoplja do Beograda. To je nedopustivo, naročito ako znamo da u određenim slučajevima roba iz Nemačke u Srbiju stiže za isto vreme“, rekao je Angeloski.

Naveo je da mala i srednja preduzeća čine 99 odsto ukupnog broja firmi u Makedoniji, te da bi otvorena saradnja imala ogroman pozitivan uticaj na njihov razvoj, što bi potpuno promenilo privredni sliku u sve tri zemlje.

Angeloski je naglasio da dešavanja u Ukrajini naš region promoviše kao bezbedan.

„Nije loše da se malo bolje predstavimo u pozitivnom svetlu, da popravimo infrastrukturu i postanemo pristupačni za strance van našeg ragiona, da nas bolje upoznaju i da stvorimo kvalitetne uslove za život, rad i privrednu aktivnost“, rekao je predsednik Saveza privrednih komora Severne Makedonije.

Angeloski je zaključio da je saradnja u okviru „Otvorenog Balkana“ dobra priprema za ono što nas čeka u EU, kojoj sve tri zemlje teže.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.