Na forumu u Moskvi 120 kompanija iz Srbije

Rusko–srpski poslovni forum biće održan u Moskvi u utorak 27. oktobra, a na skupu čiji je cilj povećanje izvoza iz Srbije na rusko tržište, predstaviće se oko 120  kompanija iz Srbije i oko 100 iz Rusije, izjavio je danas predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež.

On je novinarima rekao da će predstavnici kompanija iz obe zemlje iz oblasti poljoprivrede, prehrambene i metalopreradjivačke industrije, kao i industrije proizvodnje guma i plastike, razgovarati o konkretnim investicionim projektima i u direktnim razgovorima se upoznati sa uslovima za njihovo ostvarenje.

„Ovo je najveći Poslovni forum na kom su do sada učestvovali Rusi. Očekujemo da se vratimo sa konkretnim ugovorima i rezultatima, jer smo se dobro spremili što se tiče projekata. Ruskim kompnijama i fondovima ponudićemo konkretne investicione projekte“, naglasio je Čadež.

Prema njegovim rečima na forumu će najviše projekata biti predstavljeno iz oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije i metalopreradjivačkog sektora, kao i iz turizma, ali su i kompanije koje posluju u velikim sistemima spremile odredjene projekte.

„Kompanije iz prehrambene industrije su uspele da održe nivo izvoza, odnosno u ovoj godini do sada izvoz je čak u toj oblasti povećan pet do šest odsto u odnosu na isti period 2014. Prehrambena industrija i poljoprivredni sektor su uspeli da nadju jednu stabilnost u izvozu, ali potencijali su mnogo veći“, kazao je Čadež.

On je naglasio i da je izmedju izvoza na tržište Rusije i uvoza veliki disbalans pa je i cilj organizovanja poslovnog foruma da se srpskoj privredi pomogne da se taj odnos ujednači, odnosno da se poveća izvoz iz Srbije u Rusiju.

Za osam meseci ove godine, prema podacima PKS-a, ukupna spoljnotrgovinska razmena Srbije i Rusije iznosila je 1,74 milijarde dolara, a Srbija je na rusko tržište izvezla robu vrednu 469 miliona dolara.

U prvom polugodištu ove godine u Rusiju je izvozilo oko 600 srpskih kompanija koje su na rusko tržište plasirale više od 1.000 različitih proizvoda.

Rusko srpski poslovni forum biće organizovan kao deo zvanične trodnevne posete predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića Moskvi tokom koje će se on sastati sa premijerom Rusije Dmitrijem Medvedevom i predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.