U trendu

Na regionalnom portalu BIFIDEX 1,4 miliona pravnih lica

KOPAONIK 3. marta (Tanjug) – Regionalni portal privrednog registra BIFIDEX, koji su osnovale Srbija i Severna Makedonija, zajedno sa nedavno pridruženom Albanijom, ima registrovanih 1,4 miliona pravnih lica, rečeno je danas na Kopaonik biznis forumu.

Kada se pridruže i Crna Gora, KiM i BiH, na portalu će biti više od dva miliona pravni lica, izjavio je direktor Agencije za privredne registre Srbije Milan Lučić.

„Na portalu ima preko 1,4 miliona pravnih lica, a najveći broj čine privredna društva. Ima tu udruženja koja se registruju, ali nisu privredna društva. Od 1,4 miliona 700.000 su aktivna privredna društva, 650.000 su brisana i 50.000 neaktivna privredna društva“, rekao je Lučić na Kopaonik biznis forumu.

On navodi da su podaci o brisanim privrednim društvima, takođe, veoma značajni jer govore u kom je statusu neka firma.

„Takođe, na portalu imamo ukupno 1,6 miliona podataka o fizičkim licima iz Srbije i Severne Makedonije, od čega je 1,1 milion podataka o vlasnici pravnih lica, a 500.000 je o zakonskim ili ostalim zastupnicima u tim pravnim licima. Tu nismo uračunali podatake iz Albanije“.

Lučić navodi i da bi za godinu dana, kada svi ostali registri u regionu ZB budu priključeni, portal trebalo da ima podatke o više od dva miliona pravnih lica i više od tri miliona fizičkih lica.

Kako je rekao, Republika Srpska treba da podigne svoje podatke na portal za mesec dana, Crna Gora do polovine ove godine, a onda i KiM i BiH.

Hrvatska i Slovenija su takođe zanteresovane, ali kada bude završeno finansiranje od strane EU koje se odnosi samo na zemlje ZB.

„Portal treba da dovede da u celom regionu imamo apsolutno tačne i ažurne podatke na osnovu kojih ostale institucije i svi drugi mogu da se oslone i donose poslovne odluke“.

Lučić je naglasio da je cilj da se u narednom koraku omogući i prekogranična registracija, zbog čega ta regionalna inicijativa ima ogroman potencijal.

Regionalna direktorka za ZB u EBRD Žužana Hargitai je rekla da je to dobra regionalna inicijativa i pravi portal za 21. vek.

Ona je napomenula da se obično kaže da privreda ne zna za granice, ali da to nije tačno pošto privrednici i te kako osećaju te granice kada treba da pređu iz jedne u drugu zemlju.

Hargitai je istakla da je EBRD podržala povezivanje privrednih registara u regionu i da tako želi da pomogne stvaranje boljeg poslovnog okruženju.
Dodala je da će portal biti sasvim konkretan alat za privrednike.

Novi regionalni portal privrednih registara na Zapadnom Balkanu pružiće investitorima transparentne i lako dostupne informacije o lokalnim kompanijama zahvaljujući podršci EBRD-a.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.