U trendu

Nafta pojeftinila, blizu najnižeg nivoa u mesec dana

LONDON/NJUJORK – Cene nafte su danas pale i nadomak su najnižeg nivoa u mesec dana, javlja agencija „Blumberg“.

Takav razvoj situacije je usledio nakon što je skok zaliha u SAD, veći od očekivanog, „bacio u drugi plan“ tenzije između SAD i Saudijske Arabije zbog nestanka saudijskog novinara DŽamala Kašogija.

Cene naftnih fjučersa pale su čak za 1,6 odsto u NJujorku na najniži nivo od 18. septembra, navodi njujorška agencija.

Američka „laka“ nafta (WTI) za novembarsku isporuku pojeftinila je za 98 centi na 68,77 dolara za barel u NJujorku, nakon jučerašnjeg pada od 2,17 dolara. Ukupan obim trgovanja je za oko 41 odsto iznad 100-dnevnog proseka.

Cena severnomorske nafte tipa „brent“ za decembarsku isporuku pala je za 1,26 dolara na 78,79 dolara za barel na londonskoj berzi ICE Fjučers Evropa.

Zalihe nafte u SAD porasle su za 6,49 miliona barela prošle nedelje, pokazali su podaci američke vlade, što je duplo veći skok zaliha od procena analitičara koji su učestvovali u „Blumbergovoj“ anketi.

Cene nafte su ranije ovog meseca porasle zbog sumnje u pogledu mogućnosti Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) da neutrališe smanjenje ponude na svetskom tržištu, koje se očekuje nakon što u novembru počne primena američkih sankcija protiv Irana.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.