U trendu

Najjači drugi kvartal na globalnom tržištu IPO u 20 godin

NJUJORK – Globalna aktivnost sa Inicijalnim javnim ponudama (IPO), odnosno izlaskom kompanija na berze, bila je u drugom tromesečju 2021. nausijanija u poslednjih 20 godina po obimu i prihodima, a ovaj zamajac će se nastaviti do kraja godine, pokazuje novi izveštaj revizorsko-konsultantske kuće Ernst-Jang (EY).

Usled snažnog rasta globalnih tržišta kapitala i obilne likvidnosti, tradicionalni IPO-i su se vratili u prvi plan u drugom kvartalu nakon što su u prvom dominirale akvizicije s ciljem listiranja na na berzi a putem namenski osnovanih kompanija za preuzimanje (SPAC), navodi EY.

Tokom prve polovine 2021. godine bilo je 1.070 IPO-a, na kojima je prikupljeno ukupno 222 milijardi dolara prihoda, što je godišnji porast od 150 posto kada je reč o broju berzanskih debija, odnosno rast od 215 procenata kada se radi o prihodima, prenosi CNBC.

Na tržištima dve Amerike Bilo je 276 IPO-a u prvih šest meseci ove godine, na kojima je prikupljeno 93,9 milijardi dolara, dok je u azijsko-pacifičkom regionu bilo 471 sa ukupnim prihodom od 74,3 milijarde dolara.

Region EMEIA (Evropa, Bliski Istok, Indija i Afrika) bio je najbrže rastući u pogledu IPO aktivnosti na godišnjem nivou, podstaknut snažnim optimizmom investitora na tržištu akcija. Tokom prvog polugodišta u tom regionu je bilo 323 IPO-a, uz prihod od 53,8 milijardi dolara.

Prema rečima Martina Stajnbaha, šefa za IPO u regionu EMEIA u kompaniji EY, broj berzanskih debija na tržištima u tom regionu je učetvorostručen u prvom polugodištu u odnosu na isti lanjski period, dok je prihod povećan za pet puta.

U Velikoj Britaniji je takođe zabeležen snažan skok broja IPO-a i prihoda, što je posledica potisnute potražnje tokom prethodnih 18 meseci, kada se zemlja suočavala sa izborima, Bregzitom i pandemijom kovid-19, naveli su analitičari EY.

U Ujedinjenom Kraljevstvu je u prvoj polovini ove godine bilo 43 IPO-a, za 975 odsto više nego godinu ranije, dok su prihodi iznosili 12,7 milijardi dolara, što je rast od 385 procenata na godišnjem nivou.

Tehnološke kompanije su imale udeo od 27 posto u ukupnim globalnim IPO-ima u prvoj polovini godine, pri čemu su četvrti kvartal uzastopno zabeležile najveći broj listiranja, čak 284, i prikupile 90,2 milijarde dolara.

Firme iz sektora zdravstva su imale 187 IPO-a, na kojima je prikupljeno 33,4 milijarde dolara, dok su industrijski proizvođači zabeležili 140 izlazaka na berzu i prihod od 24,3 milijarde dolara.

Analitičari EY predviđaju da će IPO tržište zadržati snažan zamah i u drugoj polovini godine zbog povoljnih tržišnih prilika, mada priznaju da je prisutna neizvesnost u smislu potencijalnih novih lokdauna i daljeg uticaja pandemije kovid-19 na kompanije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.