U trendu

Najsporiji rast privrede Indije u poslednjih Ε‘est godina

NJU DELHI – GodiΕ‘nji privredni rast Indije usporio je na 4,5 odsto u kvartalu jul-septembar 2019. godine, Ε‘to je najslabiji tempo rasta od 2013. godine, pokazali su danas objavljeni zvanični podaci.

Takvi pokazatelji Δ‡e, kako ocenjuje Rojters, verovatno izvrΕ‘iti pritisak na indijskog premijera Narendru Modija da ubrza reforme, jer pet smanjenja kamatnih stopa koje je preduzela centralna banka, nije uspelo da podstakne investicije.

Najnoviji podatak je ispod procene ekonomista koje je anketirao Rojters, a koji su predviΔ‘ali rast od 4,7 odsto, i niΕΎi je u odnosu na rast od 7,0 odsto iz istog kvartala 2018. godine i od rasta od 5,0 odsto registrovanog u prethodna tri meseca.

DanaΕ‘nji podaci ukazali su i na slabost u sektoru privatne potroΕ‘nje, privatnih investicija i izvoza, navodi britanska agencija.

Ekonomisti smatraju da Δ‡e usporavanje privrednog rasta primorati Centralnu banku Indije da na svom sastanku naredne nedelje smanji referentnu kamatnu stopu za 25 baznih poena na 4,90 odsto.

Fiskalna godina u Indiji počinje u aprilu i zavrΕ‘ava se u martu sledeΔ‡e godine. Indija je trenutno u fiskalnoj 2020. godini koja se zavrΕ‘ava u martu naredne godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.