U trendu

Ne upisivati PIN kod na papirić u novčaniku

Srećnici koji novogodišnje praznike provode na putovanju, bilo u inostranstvu ili nekoj turističkoj adresi Srbije, mogli bi da se podsete pravila korišćenja platnih kartica.

Bez obzira na to što je plaćanje uz pomoć plastike kao savremeni metod bezbedniji od baratanja sa kešom – krađe, gubitak kartice, zloupotreba PIN koda nije nešto „što se dešava nekom drugom”.

Tokom putovanja najbolje je lične stvari uz kartice, dokumenta, vaučere za hotele nositi u posebnim torbama, a ne u rančevima na leđima.

Bolja je opcija tašna čiji kaiš ide preko ramena pa ako se i upadne u neku gužvu, ruke su slobodne da čuvaju torbu tj. vrednosti u njoj.

Kako se navodi u mini-priručniku za korisnike kartica, koje je izdala kompanija „Viza”, poželjno je pre polaska zabeležiti broj platne kartice, stanje na računu, brojeve telefona banke izdavaoca kartice i čuvati ove podatke u slučaju nužde.

Takođe, u cilju bezbednosti dobro je sačuvati sve potvrde o transakcijama i povremeno proveriti stanje na računu. Ukoliko se uoče sumnjive transakcije ili „skidanje” nekog iznosa za koji vlasnik nije siguran, najbolje je odmah pozvati banku.

Koliko će neko potrošiti u vreme praznika zavisi samo od njegove volje i ekonomske mogućnosti, ali da bi se izbeglo da to uradi neko umesto vas, najbolji savet je da kartica uvek bude „pod okom”.

Potrebno je voditi računa da se odmah nakon plaćanja uzme nazad. Loša je osobina da se kartica ostavlja na pultu radnje, na stolu u hotelskoj sobi, prostorijama za rekreaciju, bazenu.

Sugestija da se rukom prekrije tastatura dok se ukucava PIN kod nije bez razloga, već godinama aktuelna. Baš kao i pravilo da se nikada ne upisuje PIN kod na papiriću koji se čuva u istom novčaniku gde je i kartica ili u mobilnom telefonu.

Posle putovanja potrebno je proveriti stanje na računu i izvršiti upoređivanje sa potvrdama o transakcijama. U slučaju nedoslednosti najbolje je odmah da se kontaktira banka koja je izdala karticu.

(Andrijana Cvetićanin, Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.