U trendu

Nekadašnji maloprodajni div Sears podneo zahtev za stečaj

NJUJORK – Trgovinski lanac Sears Holdings, koji je svojevremeno dominirao na maloprodajnom tržištu SAD-a, danas je zvanično podneo zahtev za stečaj u skladu sa poglavljem 11, izgubivši bitku protiv onlajn trgovine.

Zahtev za reorganizaciju dugova Sears-a, koji su podnele roditeljske kompanije Roubak i Kmart, usledio je posle decenije pada prihoda, zatvaranja više stotina prodavnica i višegodišnjih dogovora izvršnog direktora i milijardera Edija Lamperta u nastojanju da napravi zaokret u kompaniji koju je kupio 2004. godine, prenosi Rojters.

Lampert je tada obećao da će Sears vratiti u dane nekadašnje slave, kada je posedovao najvišu zgradu na svetu i kompanije među kojima su bili i radio stanica i Alstejt osiguranje.

Međutim, kompanija nije ostvarila profit od 2011., a kritičari kažu da je Lampert pustio da prodavnice tokom godina propadaju, čak iako je kupio akcije kompanije i pozajmio joj novac.

Prema dokumentaciji podnetoj Stečajnom sudu SAD-a u južnom okrugu Njujorka, kompanija je prijavila 6,9 milijardi dolara u imovini i 11,3 milijarde dolara dugova.

Do podnošenje zahteva za stečaj došlo je nakon razdora između Lamperta, koji je najveći akcionar i poverilac kompanije, i posebne komisije direktora, povodom plana spasavanja kompanije koji je predložio Lampert.

Akcionari genralno gube svoje ulaganje kada kompanija podnese zahtev za stečaj, a sudbina Sears-a će zavisiti od spremnosti poverilaca i dobavljača da održe kompaniju u životu.

Akcija Sears-a, čije je sedište u Ilinoisu, zaključena je u petak na oko 41 cent, daleko ispod nivoa od preko 100 dolara koliko je vredela 2005. godine kada je zvezda hedž fonda Lampert, koga su poredili sa Vorenom Bafetom, pripojio ovaj trgovinski lanac diskont prodavnici Kmart u okviru ugovora vrednog 11 milijardi dolara.

Istorija Sears-a datira iz kasnih 1880-ih godina. Kažu da je ovaj maloprodavac preteča Amazona, pošto je putem kataloške prodaje poštom isporučivao robu na kućnu adresu. Sears-ova kula u Čikagu bila je najviša zgrada na svetu kada je završena 1973. godine, ali su se narednih decenija potrošači sve više okretali konkurentima na polju elektronske trgovine i fizičkim prodavnicama rivala u u liku Volmarta i Targeta.

Kompanija je prodala svojih 235 najboljih prodavnica za 2,7 milijardi dolara kompaniji Seritidž Grout Propertiz, koju je osnovao Lampert. On je takođe postao najveći akcionar brenda „Land’s End“ kada je taj proizvođač odevnih predmeta izašao iz Sears-a 2014. godine. Ti ugovori mogu biti podvrgnuti novoj kontroli Sears-ovih poverilaca pred stečajnim sudom.

U ranijem pokušaju da izbegne bankrot, Sears je prošle godine prodao svoj brend Kraftsmen alati proizvođaču električnih alata „Stenli Blek & Deker“-u za 900 miliona dolara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.