U trendu

Nemačka industrija pala u decembru četvrti mesec zaredom

BERLIN – Nemačka industrijska proizvodnja je neočekivano pala u decembru, četvrti mesec zaredom, što je još jedan signal da privredni rast u najvećoj evropskoj ekonomiji posustaje.

Podaci Federalnog zavoda za statistiku, objavljeni danas, pokazuju da je industrijska proizvodnja u decembru pala za 0,4 odsto, prenosi Rojters.

Analitičari kažu da je zbog toga sve verovatnije da je i privredni rast u četvrtom kvartalu pao, što bi značilo da je Nemačka ušla u recesiju budući da je zabeležila smanjenje bruto domaćeg prozivoda (BDP) i u trećem tromesečju.

Pad industrijske proizvodnje u decembru predvodio je sektor građevinarstva, gde se aktivnost smanjila za više od 4,0 procenta, a mali porast prerađivačke industrije to nije mogao da neutrališe.

Ministarstvo privrede je saopštilo da se automobilski sektor, koji u trećem kvartalu ukočio ekonomiski rast zbog novih standarda o emisiji gasova tako što je bilo manje registracije novih vozila, oporavio u decembru i ostvario rast proizvodnje od preko 7,0 posto.

Sve izraženiji znaci usporavanja naveli su vladu u Berlinu da revidira naniže prognozu rasta za ovu godinu na samo 1,0 odsto.

Razočaravajući pokazatelji o industrijskoj prozivodnji dolaze samo dan nakon objave podataka da su industrijske narudžbine u decembru pale drugi mesec uzastopno.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.