U trendu

Nemačka za uvođenje minimalne korporativne poreske stope

BERLIN – Nemački ministar finansija Olaf Šolc predložio je uvođenje minimalne korporativne poreske stope u svetu kako bi se sprečilo da kompanije okolo kupuju druge kompanije u potrazi za poreskim utočištima.

To piše nemački poslovni list „Handelsblat“, koji kao izvor navodi poreskog stručnjaka iz Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

Šolc je zatražio od OECD da razmotri taj predlog, piše taj list.

Takav potez bi zapravo bio proširenje projekta „Erozija poreske osnovice i premeštanje dobiti“ (BEPS), odnosno seta OECD-ovih politika koje se koriste da bi se sprečile strategije poreskih evazija koje omogućavaju multinacionalnim kompanijama da sele svoju dobiti u zemlje s niskom ili nultom stopom poreza na dobit.

Šolc je blisko sarađivao sa Francuskom prilikom pisanja svog predloga, a rekao je i da je predlog dobro primljen, ali da su razgovori o tome tek u početnoj fazi.

„U kontekstu rasprava o BEPS-u, i Francuska i Nemačka predložile su raspravu o minimalnoj stopi poreza koja bi potom postala standard“, izjavio je OECD-ov glavni poreski stručnjak Paskal Sen-Aman.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.