U trendu

Nisan, Volvo i FCA „kumovali“ padu prodaje automobila u EU

BRISEL – Prodaja novih automobila u Evropi pala je za 7,9 procenata u junu, pri čemu najveći pad beleže kompanije Nisan, Volvo i Fijat Krajsler Automobili (FCA), prema danas objavljenim industrijskim podacima.

Broj registracija novih automobila širom Evropske unije i zemalja EFTA pao je na 1,49 miliona jedinica prošlog meseca u odnosu na 1,62 miliona godinu dana ranije, navodi se u saopštenju Udruženja evropskih proizvođača automobila ACEA, sa sedištem u Briselu.

Na ovoliki pad uticaj je imao kalendarski faktor, budući da je jun imao dva prodajna dana manje na većini tržišta, prenosi agencija Rojters.

Broj registracija u prvom polugodištu 2019. godine opao je za 3,1 posto u poređenju sa istim prošlogodišnjim periodom, navodi ACEA.

Evropskim proizvođačima automobila, slabljenje domaće tražnje uz oštar pad prodaje u Kini i na tržištima u usponu može doneti još jača upozorenja vezano za profite.

Zastareli Nisanovi modeli doprineli su tome da u junu zabeleži pad prodaje od 26,6 odsto, dok je kompanija Volvo Automobili, u vlasništvu kineskog Gilija, zabeležila pad isporuka od 21,7 procenata.

Prošlog meseca je takođe opala prodaja kompanije FCA za 13,5 posto, zatim BMW-a za 10,1, Folksvagen Grupe za 9,6, kao i Mercedesove matične kompanije Dajmler i francuske Pežo-Sitroen grupe za po 8,2 procenta. Pežoov domaći rival Reno je pretrpeo manji pad od 3,9 posto, navodi britanska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.