U trendu

Novaković (Narodna stranka): Rebalans budžeta Vojvodine je uvod u propast

Potpredsednik Narodne stranke i poslanik u Skupštini Vojvodine Borislav Novaković je danas ocenio da predloženi rebalans budžeta Vojvodine, kojim su najviše umanjena sredstva za poljoprivredu, predstavlja put u „ogromne probleme“.

Pokrajinski parlament danas razmatra rebalans budžeta, kojim je predvidjeno smanjenje za oko 4,2 milijarde dinara.

„Rebalans budžeta je uvod u propast: Uvodi nas u spiralu bankrota, jer je očito da postoji ogroman jaz izmedju onoga što su potrebe gradjana Vojvodine i sredstava kojima se te potrebe zadovoljavaju“, rekao je Novaković novinarima u Skupštini Vojvodine.

Objaasnio je da „ne postoji ozbiljan ekonomista koji će reći da u naredne tri godine može da se stabilizuje ekonomska situacija, po osnovu poreza na dobit i poreza na zarade, kao dva najvažnija punioca budžeta“.

Ocenio je da Srbiju u naredne tri godine očekuje „ekonomski slom i veliki broj nezaposlenih“.

„Procena je da u ovom momentu imamo oko 130.000 ljudi koji su na prinudnom odmoru, a da će taj broj, usled ekonomskog sloma u svetu, do septembra biti povećan za 90.000“, naveo je on.

„Ako broj zaposlenih opada, smanjivaće se i broj glavnih ‘punilaca’ budžeta, te nije normalno da očekujemo stabilizaciju za tri godine. Ako pametno budemo postupali, što sada nije slučaj, očekivano je da ekonomija tek u petoj godini počne da pokazuje bolje rezultate“, procenio je Novaković.

Ocenio je da pokrajinska vlast „pravi ogromne probleme svim gradjanima Vojvodine i Srbije“.

Podsetio je da je u poslednjih 20 godina najviše izvoza bilo iz poljoprivrede, od čega dve trećine iz Vojvodine, i naveo da „time što je poljoprivreda ‘zakinuta’ za bezmalo 900 miliona, time što za ruralni razvoj nema ranije opredeljenih 588 miliona, Srbija i Vojvodina seku granu na kojoj sede što je poražavajuće“, naveo je potpredsednik Narodne stranke.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.