najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Od 8. juna do dečijeg dodatka bez prikupljanja dokumenata

Roditeljima u Srbiji će od 8. juna biti olakšano podnošenje zahteva za dečji i roditeljski dodatak, jer neće morati sami da prikupljaju dokumentaciju, već će to biti obaveza službenika u upravama, saopštilo je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave.

Ubuduće će roditeljima, da bi na primer dobili dečji dodatak, zaposleni u upravama iz službenih baza pribavljati izvode iz matične knjige rodjenih za svu decu u porodici, uverenje o državljanstvu za onoga ko podnosi zahtev, potvrdu o prihodima u poslednja tri meseca koja prethode mesecu podnošenja zahteva za svakog člana domaćinstva koji ostvaruje prihode.

Navodi se i da će službenici iz svih baza “izvući” i podatke o porezu i katastarskom prihodu u prethodnoj godini za sve punoletne članove domaćinstva, o tome da im je dete redovan učenik, kao i podatke koji se tiču nepokretnosti i stambenog prostora kao što su ugovor o kupovini nepokretnosti, rešenje o porezu, ugovor o zakupu.

Kada dobiju novorodjenče, službenici će roditeljima, da bi dobili roditeljski dodatak za novorodjenu decu iz službenih evidencija pribaviti podatke iz matične knjige rodjenih i iz državljanstva.

Ukoliko neko želi da postavi, na primer, aparat za prodaju kokica, semenki, bezalkoholnih pića, industrijski pakovanih sladoleda, potrebna mu je dozvola da zauzme javnu površinu, a službenik će biti u obavezi da pribavi iz službene evidencije podatke o registraciji pravnog lica ili preduzetnika i skicu zauzeća.

Kako je danas saopšteno, država sa gradjanima i privredom želi da uspostavi partnerski odnos, a istovremeno, ona je namenila aktivniju ulogu gradjanima da mogu da alarmiraju i podnose prigovore, ukoliko službenici ne postupaju po zakonu.

Svi podaci biće pribavljeni na način koji odgovara državnim organima – elektronskim putem, “peške” ili faksom, a u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti.

Prema Zakonu o opštem upravnom postupku, od 8. juna, pribavljanje dokumenata postaje obaveza službenika svih opštinskih i gradskih uprava koje će od tog dana morati da razmenjuju podatake iz službenih evidencija i to besplatno.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike