U trendu

Od januara lakše do hipoteka za IPARD sredstva

BEOGRAD – Od januara Srbija će obezbediti lakÅ¡i pristup IPARD sredstvima zainteresovanim poljoprivrednicima da ulaÅŸu u preradu proizvoda, najavio je danas ministar poljoprivrede Branislav Nedimović posle susreta sa Å¡efom Delegacije Evropske unije Semom Fabricijem prilikom otvaranja nacionalne laboratorije za bezbednost hrane.

Najveći problem budućim prerađivačima je obezbeđivanje hipoteka pri izgradnji prerađivačkih kapacita uz korišćenje IPARD sredstava, rekao je ministar i dodao da će uz podršku USAID preko poslovne banke biti obezbeđena garancija u visini 60 procenata.

Nedimović je najavio da će od januara biti obezbeđena i podrÅ¡ka Svetske banke kako bi se poboljÅ¡ala konkurentnost srpske poljoprivrede, Å¡to će voditi ka povoljnijim uslovima i duÅŸim rokovima otplate kredita kako bi se lakÅ¡e dolazilo do novca.

Sem Fabrici ocenio je da su mere IPARD-a popularne i koncipirane prema potrebama Srbije odgovarajući na interesovanje hoće li biti prebacivanja neiskorišćenog novca sa manje popularnih na popularnije mere.

Kako je rečeno, EU je stvorila mogućnost da Srbija u okviru IPARD programa raspolaÅŸe sumom od 175 miliona evra, a Fabrici je procenio da bi to sa koofinasiranjem od Vlade Srbije i samih poljoprivrednika trebalo da bude oko 400 miliona evra podrÅ¡ke.

Kao nove IPARD mere on je najavio ruralni razvoj i ulaganja u seoski turizam i predloşio da se nastavi sa boljim upoznavanjem poljoprivrednika o ovom vaşnom instrumentu podrške.

Nedimović je rekao da u sadaÅ¡njoj realizaciji IPARD mera najveće interesovanje za nabavku traktora gde je „viÅ¡e zahteva nego novca“, dok je kod podrÅ¡ke za investicije u preradu – bilo zahteva koliko i novca opredeljenog za podrÅ¡ku.

Tema susreta bila su i poglavlja 11 i 12 pregovaračkog procesa sa EU koja se odnose na poljoprivredna reforma i fitosanitarni sektor.

„Ministar me je obavestio kako stvari stoje i mi se nadamo da ćemo u bliÅŸoj budućnosti biti u prilici da ta poglavlja i otvorimo“, rekao Fabrici i dodao da postoji potreba da se zaposli joÅ¡ ljudi u fitosanitarnoj oblasti u Srbiji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.