U trendu

OTP banka planira Å¡irenje poslovanja u Srbiji

OTP banka ÅŸeli da u Srbiji ima značajnu ulogu, kakvu ima u Madjarskoj, i da kreditiranjem doprinosi jačanju srpske ekonomije, izjavio je generalni direktor OTP banke u Madjarskoj Å andor Čanji.

On je novinarima iz Srbije koji su posetili centralu OTP banke u BudimpÅ¡eti rekao da je ta banka u 2017. godini bila najbrÅŸe rastuća banka medju vodećim evropskim bankama zahvaljujući jakom organskom rastu i akvizicijama, a da je 2018. njen rast bio za 13 odsto veći nego drugih bankarskih grupacija.

„OTP je na srpsko trÅŸiÅ¡te doÅ¡la akvizicijom tri banke u 2005. i 2006. godini, ali je akvizicija Vojvodjanske banke 2017. godine učvrstila put profitabilnom rastu“, kazao je Čanji.

Istakao je da je u poslednje dve godine OTP banka u Srbiji brzo rasla na organskom i na neorganskom nivou.

„Podaci banke pokazuju da je sa 20 odsto organskog rasta OTP banka u Srbiji jedna od najbrÅŸe rastućih banaka OTP grupe u ovoj godini“, kazao je Čanji.

Dodao je da je OTP u Srbiji banka srednje veličine ali da „banka ÅŸeli da raste jer je Srbija na dobrom političkom i ekonomskom putu, Å¡to pokazuju podaci o smanjenju nezaposlenosti“.

Čanji je ocenio da je „Srbija obećana zemlja“, u kojoj je dobro ulagati u poljoprivredu.

„Bilo bi dobro za ekonomski prostor Srbije, Hrvatske i celog okruÅŸenja, da se zajedno razvijamo. Takve su prilike da moÅŸemo da formiramo jedan zajednički agrarni prostor“, objasnio je on.

Čanji, koji je i predsednik OTP grupe, je naglasio da se OTP banka na stres-testu finansijskih sistema i institucija našla medju deset najboljih banaka u Evropi.

„Evropska centralna banka je radila stres-test i mi smo zavrÅ¡ili na devetom mestu i to obično trÅŸiÅ¡te nagradjuje, jer mi smo medju prvima ili moÅŸda smo jedini kojima su akcije dostigle vrednost kao onu pre krize“, rekao je Čanji

On je dodao i da investitori ulaÅŸu u OTP banku jer vide potencijal rasta.

Čanji je rekao da je za OTP vaÅŸno da bude medju prvim bankama koje će primeniti savremene modele bankarskog poslovanja.

„Digitalizacija kod nas nije samo fraza nego godinama radimo na razvoju i uvek smo bili medju prvima koji su primenjivali nove metode digitalizacije“, istakao je Čanji.

On je rekao da će se u budućnosti najjednostavnije bankarske transakcije obavljati digitalno dok će filijale sluÅŸiti za druge, komplikovanije poslove.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.