U trendu

Otvoren rekonstruisani rečni putnički terminal u Novom Sad

NOVI SAD – Dolaskom broda „Albatros“ iz flote DP World, koji dovodi i odvodi barže za utovar robe u i iz luke Novi Sad, otvoren je danas rekonstruisani rečni putnički terminal u Novom Sadu.

Ova rekonstrisana, modernizovana mala luka, ili pristan, nagoveštaj je da ćemo uskoro videti, što pre, i brodove i brojne putnike, turiste koji će doći da uživaju u Novom Sadu, rekao je na otvaranju ovog putničkog terminala gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

„Velika je stvar i za celu Srbiju i za Novi Sad kada je jedan od najvećih lučkih operatera, kao što je DP World, odlučio da investira u naš grad i kada su kupili luku. Još je važnije da vidimo nove investicije od strane novog vlasnika. Ovo je jedna od njih, a DP World će investirati ukupno 35 miliona evra u Novom Sadu kako bi poboljšao kapacitete luke i kako bi se više robe izvozilo i uvozilo u Novi Sad“, dodao je Vučević.

DP World je jedan od najvećih svetskih lučkih operatera, investitor kakvog mi zaista želimo ovde, a to su nove investicije i privatizacije – kada dovedete najveće svetske kompanije koje dodatno investiraju i tako žele da zarade novac, napomenuo je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović.

„Nije slučajno ova zemlja doživela ovakav rast u prethodnim godinama. To je rezultat pre svega poštenog i posvećenog rada i DP World je samo jedan od primera i to smo videli pri ovoj rekonstrukciji. Luka Novi Sad će opet biti centralno mesto za pretovar robe“, rekao je Momirović.

Putnički terminal, za nešto manje od tri meseca, rekonstruisala je kompanija DP World Novi Sad, koja je i vlasnik luke Novi Sad, a za ovaj projekat izdvojila je 500.000 evra.

„Jedna od glavnih misija naše kompanije je povezivanje ljudi, gradova, država i kontinenata. Danas ispunjavamo svoju misiju u Novom Sadu jer ovaj terminal otvara vrata našeg grada svima koji putuju duž Dunava da ga posete. Uložili smo gotovo pola miliona evra i sigurni smo da će, kada se svet vrati u normalu, ova nova kapija primiti više ljudi nego ikada“, naveo je generalni direktor DP World Novi Sad Klaudio Negreanu.

Negreanu je dodao i da se ova kompanija neće zaustaviti na ovoj investiciji već će i dalje ulagati u novosadsku luku gde stvara jedan od najvažnijih poslovnih i trgovinskih čvorišta na čitavom toku Dunava, što će Novi Sad povezati sa celom Evropom i svetom.

Ovaj putnički terminal sadrži svu potrebnu opremu za prihvat svih vrsta brodova.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.