Počelo sudsko ročište o sudbini Uljanika

ZAGREB/PAZIN – U Trgovačkom sudu u Pazinu jutros u devet sati počelo je ročište na kojem sudija Ivan Dujić po treći put odlučuje o utvrđivanju pretpostavki za stečaj Uljanik Brodogradilišta.

Ta kompanija je, prema podacima hrvatske Finansijske agencije, u blokadi u iznosu od 100 miliona kuna (13,45 miliona evra), prenosi Jutarnji list.

Na prethodnom ročištu, održanom 29. marta, predsednik uprave Uljanika Emil Bulić tvrdio je da vlada traži novog strateškog partnera i najavio razgovore nadležnih državnih institucija s Evropskom komisijom vezane za druga moguća rešenja u cilju nastavka restrukturiranja Uljanika.

U međuvremenu, razgovori sa EK nisu urodili nikakvim dodatnim rešenjima, ali je vlada najavila da će delegacija najvećeg kineskog brodogradilišta, na inicijativu kineskog premijera, početkom maja posetiti Uljanik grupu kako bi napravila dodatne analize, jer nakon dubinskog snimanja u januaru nije dala ponuda za preuzimanje Uljanika.

Novost je i to da je belgijska kompanija „Jan de Nul“, kupac broda koji još nije završen, najavila zahtev za naplatu avansa u roku od sedam dana zbog neisporuke broda, što bi državu moglo da košta 922 miliona kuna (124 miliona evra) na ime jamstava.

(Tanjug)

Napišite komentar