U trendu

Popović: Jako inženjerstvo je naš ključni resurs

BEOGRAD – Digitalizacija svega i svuda je danas neminovnost i ključna komponenta kompetitivnost, bez obzira na mnoge tehničke, ekonomske i društvene izazove, izjavio je danas ministar zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović.

U obraćanju na 18. Ekonomskom samitu Srbije, čiji je Tanjug medijski pokrovitelj, Popović je poručio da je jako ineženjerstvo ključni resurs Srbije za industrijski razvoj.
Budućnost izgradnje industrije 4.0 predstavljaju transformativni procesi u kojima će internet, of things tehnolgije, veštačka intelgencija, roboti, proizvodna mehatronika, kibernetsko-fizički proizvodni sistemi predstavljati budućnost i biće nova tehnološka osnova industrijalizacije, naveo je Popović.

„Digitalizacija jedan od prioritetnih programa Vlade Srbije, od samog početka što potvrđuje i fokusiranje na inovacije i tehnologije. Vlada nema nikakve dileme po pitanju budućeg ekonomskog razvoja Srbije – on mora da bude baziran na industriji, odnosno prerađivačkoj
industriji“, kazao je Popović.
Naglasio je da Srbija ima ambiciju da svoju industriju ne razvija na jeftinoj fizičkoj radnoj snazi, već na znanju, inovacijama i novim proizvodnim tehnologijama.
„Ključni kompetitivni resurs Srbije za industrijski razvoj jeste jako inženjerstvo. Ovo nije politička fraza, ovo je činjenica“, rekao je Popović i naveo da samo na univerzitetu u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu postoji 17 „stem“ fakulteta, od kojih je 11 inženjerskih i na kojima je tokom ove godine bilo više od 42.000 studenata.
„To je moćan resurs na kojem Srbija planira svoj budući industrijski razvoj i novu generaciju fabrika – fabrike budućnosti, u kojima će zajedno sa ljudima raditi pametni roboti i inteligentne mašine“, naveo je Popović.
Kabinet koji vodi, kaže, od samog počtka radi na programima digitalizacije i robotizacije industrije, koji imaju za cilj da koncepte kao što je industrija 4.0 efektivno i na dugoročno održivim osnovama primene u Srbiji.
Ministar Popović je rekao da se trenutno radi na programu formiranja mreže centara tehnološke kompetitivnosti naučno-tehnološke izvrsnosti za domen proizvodnih tehnologija, da se radi na pilot projektu formiranja centra tehnološke kompetitinvosti za kibernetsko-fizičke proizvodne sisteme, a u planu je i izgradnja nacionalnog centra za robotiku.
Sve te nove tehnologije, kaže, mogu da se razvijaju i u razvojnim centrima i fabrikama u Srbiji.

Naglasio je da Srbija ima najbolje tehničke fakultete, sjajne talentovane mlade inženjere i istraživače, te dokazano uspešne tehnološke kompanije u globalnim okvirima.

Istakao je i da Srbija ima viziju i političku volju da sa najvišeg državnog nivoa podrži proces izgradnje industrije 4.0 i uspostavljanja najboljeg ambijenta za razvoj inovacija i digitalne ekonomije u Srbiji.

„To je Srbija razvijene ekonomije, Srbija visokih plata, Srbija čiji se razvoj zasniva na inovacijama i znanju, Srbija koja je lider u regionu Balkana u razvoju i primeni inovacija u industriji“, poručio je Popović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.