U trendu

Poslodavci u Srbiji imaju „sluha“ za rad i studiranje

BEOGRAD – Projekat „Erasmus“, koji je doprineo definisanju pravnog okvira za dva nova modela studiranja u Srbiji – studiranje uz rad i studiranje u kratkim ciklusima, završen je danas konferencijom u Privrednoj komori Srbije na kojoj je predstavljeno poslodavcima kako da pomognu radnicima da uz rad i studiraju.

Profesorka Nada Kovačević sa Univerziteta u Beogradu kaže da je jedan od zaključaka projekta da su poslodavci, kroz anketu koju je popunjavalo oko 300 kompanija u Srbiji, iskazali potrebu da se kratke, brze i efikasne obuke organizuju i da su raspoloženi da svojim zaposlenima daju podršku da nastave studiranje.

Prema njenim rečima, poslodavci su ponudili da neke od olakšica koje će dati zaposlenima najčešće budu u vidu korišćenja slobodnih dana, spajanja godišnjeg odmora i slobodnih dana, a neki su čak izrazili želju da finansiraju obuku zaposlenih kako bi bili spremniji za izvršavanje zadataka.

Univerzitet u Beogradu je partner u projektu „Erasmus“ koji je počeo 2015. godine, a koji se odnosi na uvođenje studiranja uz rad i kratkih programa studija.

„Projekat je napravljen i formiran da bi se zaduženja koja su data u Strategiji razvoja obrazovanja u Srbiji do 2020. realizovali u potpunosti, a 2017. smo imali i usvajanje novog Zakona o visokom obrazovanju koji je prepoznao mogućnost da neko ko radi može da studira pod povoljnijim uslovima“, ukazala je Kovačevićeva.

Dodaje da su kratke obuke i kursevi dobri, jer za godinu dana mogu da obuče buduće radnike da obavljaju konkretne poslove koji su potrebni privrednicima u Srbiji.

Rektor Univerziteta Metropolitan Dragan Domazet rekao je da je Metropolitan u okviru programa „Erasmus“ bio zadužen da sprovede dva pilot projekta, jedan je bio kratak program koji traje 12 meseci za nekog ko želi da postane programer, a drugi program obhvata četvorogoišnje studije za one koji žele da budu inženjeri informacionih sistema.

„Što se tiče prvog programa, razmotrili smo koji su standardi primenjeni u Evropi za školovanje za radno mesto, i u skladu s tim smo napravili specijalan program koji obuhvata devet meseci učenja, mesec dana odmora i dva meseca rada u jednoj firmi. Posle 12 meseci naši polaznici tih kurseva su spremni da se zaposle kao pogrameri“, rekao je Domazet.

Za kratke programe, dodao je, imali su problem da polaznicima nađu poslodavce koji žele da ih prime na praksu, jer su smatrali da je za godinu dana teško formirati programere.

„Međutim, mi smo napravili ozbiljan program u koji smo uvrstili mnogo lekcija iz našeg stuđiskog programa, što je polaznicima bio problem jer su govorili da je program težak. Mi smo napravili takav program da polaznici znaju ono što poslodavci traže. Mislim da su poslodavci koji su dosad imali kontakt s našim polaznicima prijatno iznenađeni njihovim znanjem“, rekao je Domazet.

Drugi program, objasnio je, namenjen je za one koji rade, a žele da studiraju, što je omogućeno, podseća, novim Zakonom o visokom obrazovanju donetom 2017.

Na Metropolitanu je taj program upisalo 16 studenata koji su završili prvu godinu i sada upisuju drugu, a Domazet kaže da neki nisu uspeli da izdrže studije, iako je program prilagođen zaposlenima.

Naime, Srbija je pre početka projekta „Erasmus“ bila jedna od retkih zemalja koja nije imala zakonski definisane modele studiranja za zaposlene i kratke programe studija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar