U trendu

Potpisan kom.ugovor za izgradnju deonice autoputa BG-Sarajevo

BEOGRAD – Komercijalni ugovor za projektovanje i izgradnju deonice puta Beograd-Sarajevo u vrednosti od 250 miliona evra potpisan je danas u Beogradu, i tom prilikom je rečeno da je on od velikog značaja za stabilnost, povezivanje i bolje odnose u celom regionu.

Ugovor su potpisali ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović, v.d. direktora „Putevi Srbije“ Zoran Drobnjak i Emrualh Turanli, predsednik turske kompanije „Tašjapi“ koja će realizovati ovaj projekat.

Mihajlović je poručila da je povezivanje između Srbije i Bosne i Hercegovine značajno za stabilnost regiona.

Ona je dodala da se sledeće godine očekuje potpisivanje finansijskog ugovora, a početkom 2020.godine izgradnja autoputa.

Autoput Beograd-Sarajevo gradiće se u dve trase koje na teritoriji Srbije obuhvataju deonice Sremska Rača – Kuzmin, dužine oko 17 kilometara, i Požega-Užice-Kotroman, dužine oko 60 kilometara.

Ukupna vrednost izgradnje obe deonice na teritoriji Srbije je oko 1,05 milijardi evra, od čega je oko 220 miliona evra vrednost izgradnje deonice Sremska Rača – Kuzmin, a oko 830 miliona evra deonica Požega-Kotroman.

Vrednost komercijalnog ugovora za projektovanje i izgradnju deonica autputa Beograd-Sarajevo je 250 miliona evra, a obuhvata izradu plana detaljne regulacije, projekata i izvođenja radova na izgradnji autoputa Sremska Rača – Kuzmin (sa mostom preko Save) i izradu projekta za deonicu Požega-Kotroman.

Ministarka je novinarima u Vladi Srbije rekla da Turska i Srbija imaju dobre ekonomske i bilateralne odnose i da je zajednički interes obe zemlje da se razvijaju, pre svega, u cilju stabilnosti regiona.

Kako je navela, dobri odnosi dvojice predsednika, Aleksandra Vučića i Redžepa Tajipa Erdgoana, rezultirali su različitim projektima i sporazumima.

Ministarka je ukazala da trgovinski odnosi Srbije i Turske beleže značajan rast i da je obim trgovine iznosio u 2017.godini blizu milijardu evra, što je četiri puta više nego 2009.

Dodala je da je za prvih deset meseci ove godine razmena iznosila 850 miliona evra i da je plan da se ona poveća na preko dve milijarde evra.

„Potpisivanje ovog ugvora značajno je za stabilnost regiona, jer čim su ljudi povezani, ostaju tu i počinju ekonomije više da se razvijaju, i sve to je od ogromnog značaja za Srbiju, ali je jednako veliki značaj i za ceo region. Nema malih i velikih puteva, sve ovo je veoma značajno kako bi se stvorili uslovi da se bolje živi“, rekla je ministarka.

Ona je ukazala da su putevi istovremeno i politički i ekonomski odnosi i da nema važnije stvari od povezivanja između zemalja.

Izgradnjom autputa Beograd- Sarajevo, Srbija dobija mogućnost da se poveže sa Koridrom 5C koji povezuje Mađarsku, Hrvatsku i BiH a Bosna sa Koridorima 10 i 11.

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić koji je prisustvovao potpisivanju sporazuma rekao je da je to rezultat najboljih mogućih odnosa Srbije i Turske, ali i ličnih odnosa predsednika Erdogana i Vučića.

„Takođe rezultat je uspešne ekonomske trilaterale Srbije, Bosne i Hercegovine i Turske jer mnogi su smatrali da je ta trilaterala obična pričaonica i da služi za slikanje političara, a vidimo da služi za potpisivanje jednog ovakvo značajnog infrastrukturnog projekta“, istakao je ministar.

Ljajić je rekao da je malo ko verovao da će ovaj projekat biti realizovan s obzirom na visoku cenu, ali da je danas počela njegova realizacija.

Ljajić je ocenio da je ovaj ugovor značajan u ekonomskom smislu budući da je BiH za proizvode iz Srbije treće izvozno tržište i važan spoljno- trgovinski partner, a da u okviru Cefte, polovina razmene se odnosi na BiH.

On je rekao da Srbija i BiH imaju najveći obim spoljno trgovinske razmene, a da imamo ubedljivo najgoru infrastrukturu i da će realizacija ovog projekta značiti puno.

„To znači ne samo infrastrukturno povezivanje već znači dosta i za građane i normalizaciju odnosa u regiona. Takođe, time se otvara novo polje saradnje sa Turskom budući da je do sada bila aktuelna saradnja u oblasti tekstilne i automobilske industrije“, rekao je Ljajić.

Ministar je dodao da se nada da će ovo biti dobar signal i podstrek i za druge turske kompanije.

Ministar transporta i infrastrukture Turske Mehmet Turhan rekao je da je ovaj sporazum samo jedan početak kada su u pitanju odnosi između dve zemlje i da Turska pridaje značajnu pažnju saradnji sa Srbijom.

On je rekao da je kompanija „Tašjapi“ jedna od najuspešnijih turskih firmi i da je važno da će baš ona realizovati ovako važan projekat u Srbiji.

Turhan je podsetio da je 21. septembra ove godine potpisan okvirni sporazum između Vlade Srbije i turske kompanije u saradnji u oblasti infrastrukturnih projekata, što obuhvata i izgradnju autoputa Beograd-Sarajevo.

„Ovaj sporazum je veoma važan i želim da on bude od koristi obema zemljama, a shodno svim mogućnostima, radićemo i dalje na poboljšanju naših odnosa“, rekao je Turhan.

Ovakvi projekti, kaže, predstavljaju preduslov za razvoj i unapređjenje trgovine.

„Svesni smo da putevi koji prolaze kroz srbiju spajaju kako Evropu, Aziju i mnoge delove sveta, a realizacija ovakvih projekata doprineće prosperitetu u regionu, povećanju prihoda, miru i stabilnosti“, rekao je ministar.
Istakao je da su u oblasti infrastrukture potpisani značajni memorandumi o saradnji i da se nada da će zahvaljući tome saradnja u oblasti saobraćaja i telekomunikacija dobiti novu dimenziju.

S kompanijom „Tašjapi“ danas su takođe potpisana i dva ugovora iz oblasti stanogradnje. Oni se odnose na izgradnju stanova u Vranju i Nišu u okviru programa stanogradnje za pripadnike službi bezbednosti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.