U trendu

Povezale se Londonska i Šangajska berza

LONDON/ŠANGAJ – Firme listirane na berzi u Ujedinjenom Kraljevstvu biće prve strane kompanije kojima će biti dozvoljeno kotiranje u kontinentalnoj Kini, zahvaljujući vezi uspostavljenoj između berzi dveju zemalja.

Nakon četiri godine razvoja, ministar finansija Ujedinjenog Kraljevstva Filip Hamond i kineski vicepremijer Hu Čunhua, koji predvodi delegaciju iz Pekinga na Britansko-kineskom ekonomskom i finansijskom dijalogu u Londonu, svečano su danas otvorili London-Šangaj berzansku konekciju, izveštava Raša tudej.

Kvalifikovane firme će sada moći da prodaju akcije putem dvojnog listinga na berzi u Šangaju i Londonu, čime se britanske firme otvaraju prema novim investitorima, pored toga što se kompanijama iz obe zemlje omogućava da prikupljaju kapital u onoj drugoj.

Da bi mogle da budu listirane na Londonskoj berzi, kineske kompanije moraju da imaju minimalnu tržišnu kapitalizaciju od 20 milijardi renminbija (2,9 milijardi dolara).

Trenutno, tek nešto više od 260 od 1.500 kompanija listiranih u Šangaju moći će da ostvari to pravo.

Kineska brokerska kuća Huataj prva je danas debitovala na Londonskoj berzi.

Sistem podrazumeva upotrebu depozitarnih potvrda koje će omogućiti investitorima da kupe neki udeo u kompaniji koja je listirana na berzi u drugoj zemlju bez izlaganja valutnim ili računovodstvenim rizicima.

Mada su kineske berze zabeležile prošle godine najlošije rezultate među svetskim tržištima kapitala, predviđa se da će se na njima do 2030. godine upravljati imovinom u vrednosti većoj od 17 hiljada milijardi dolara.

(Tanjug)

Napišite komentar