U trendu

Pozitivni pomaci u privredi i smanjenju birokratije

BEOGRAD – Napredak Srbije na međunarodnoj listi konkurentnosti pokazuje pozitivne pomake u privredi i uvođenju e-Uprave koja je doprinela smanjenju državne birokratije, ocenjuju u Srpskoj asocijaciji menadžera.

Istovremeno se, kažu u toj asocijaciji, pozitivni pomaci vide i u poboljšanju pecepcije privrednika o pozitivnim efektima smanjenja birokratije.

Izvršna direktorka Srpske asocijacije menadžera Jelena Bulatović rekla je na predstavljanju rezultata Globalnog indeksa konkurentnosti Svetskog ekonomskog foruma da ima puno prostora za unapređenje konkurentnosti Srbije, od doslednog sprovođenje reformi do fokusa ulaganja u tehnološku spremnost i sofisticiranost proizvodnih procesa.

„Mi se kao udruženje menadžera fokusiramo na razvoj menadžerskih kadrova i njihovo osnaživanje, da se pripreme i razvijaju i sebe i svoje kompanije za budućnost poslovanja koju donosi digitalna transformacija“, rekla je Bulatović.

To je, ocenila je, izuzetno bitno za konkurentnost naše zemlje koja će, kako očekuje, nastaviti da jača, a time će i Srbija dalje napredovati na ovoj listi.

Srbija je napredovala za pet mesta i rangirana je na 65. mestu na Globalnoj listi konkurenosti prema izveštaju Svetskog ekonomskog foruma za 2018. godinu, a zvanične rezultate Indeksa globalne konkurentnosti Svetskog ekonomskog foruma objavili su na konferenciji za novinare Srpska asocijacija menadžera (SAM) i Fondacija za razvoj ekonomske nauke (FREN).
Srbija je ostvarila poboljšanje i napredak skoro u svim stubovima konkurentnosti, a poboljšanju naše pozicije najviše su doprineli: makroekonomska stabilnost, obrazovanje i veštine, tržište proizvoda i finansijski sistem.

Jedino pogoršanje faktora konkurentnosti zabeleženo je u stubu koji prati razvijenost i kvalitet institucija.

Ministar finansija Siniša Mali, koji je bio na konferenciji za novinare u Srpskoj asociji menadžera, ocenio je da je napredak Srbije za pet mesta na rang listi Indeksa globalne konkurentnosti za 2018. godinu sjajan rezultat koji obavezuje da u godinama pred nama oni budu još bolji.

Kako je rečeno u Srpskoj asocijaciji menadžera, Srbija je ostvarila najveće povećanje indeksa konkurentnosti u odnosu na sve zemlje iz okruženja, a od svih zemalja bivše Jugosalvije, ispred Srbije je jedino Slovenija.

„Od svih stubova koji mere konkurentnost Srbija ima najbolji rang u okviru stubova koji prate obrazovanje i veštine i sposobnost za stvaranje inovacija. Svetski ekonomski forum u ovogodišnjem izdanju Indeksa konkurentnosti posebnu pažnju posvećuje inovacijama i ukazuje na njihov značaj za dugoročni ekonomski rast“, rekla je direktorka Fondacije za razvoje ekonomske nauke (FREN) Jelena Žarković.

S obzirom da su obrazovanje i inovacije blisko povezani, Žarković je rekla da dobri rezultati u ovim poljima daju optimizam u pogledu sposobnosti srpske privrede da generiše ekonomski rast u narednom periodu.

Član Upravnog odbora Srpske asocijacije menadžera i predsednik Izvršnog odbora NLB banke Branko Greganović smatra da je stanje informaciono- komunikacione tehnologije u Srbije možda mnogo bolje nego što to odražava Globalna lista konkurentnosti, te da Srbija može da bude ponosna na sve što se radi u oblasti digitalizacije koja je prioritet Vlade Srbije.

Zamenica direktora USAID Projekta saradnje za ekonomski razvoj Dragana Stanojević navela je da je napravljen pozitivan pomak u stubovima koji se tiču inovativnosti i dinamike poslovanja, te da je najzad počelo da raste ulaganje u istraživanje i razvoj koje je bilo zanemarivano i privreda nije pokazivala neku veliku želju da se time bavi.

Navela je i da su stavovi privrede znatno pozitivniji kada je u pitanju rast inovativnih preduzeća u IT sektoru, kao i dostupnost finanijskih sredstava podrške malim i srednjim preduzećima.

U narednom periodu, kaže Stanojević, treba obratiti pražnju na unapredejnje podrške za male porodične firme i preduzetnike koji čine dobar deo srpske ekonomije što bi, dodaje, posredno uticalo i na dalji razvoj inovativnog i IT sektora.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.