U trendu

Predstavljeni rezultati digitalizacije u Srbiji na Jahorini

JAHORINA – Direktor Kancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović učestvovao je danas na panelu „Euprava – okosnica savremenog društva“, u okviru četvrtog Jahorina ekonomskog foruma, gde je učesnicima predstavio rezultate koje je Vlada Srbije postigla u digitalizaciji javne uprave i implementaciji usluga elektronske uprave.

Regionalna razmena znanja i ideja, ali i regionalno povezivanje i omogućavanje elektronskih usluga unutar regiona, kaže, od neprocenjivog je značaja za dalji razvoj svake ekonomije, ali i regiona u celini.

Jovanović je, navodi se u saopštenju, ocenio da je ključni razlog koji je doprineo uspehu elektronske uprave u Srbiji – postavljanje digitalizacije za jedan od prioriteta Vlade premijerke Ane Brnabić, kao i njenu odluku da formira Kancelariju za IT i eUpravu kao službu Vlade.
Naveo je primere digitalizacije koji su pomogli da se transformiše javna uprava u, kako je rekao, efikasan servis građana, pruživši više miliona elektronskih usluga na godišnjem nivou.

To su projekti poput „Bebo, dobrodošla na svet“, „eZUP“, „eKatastar“, „eRecept“, „ePravosuđe“, elektronska registracija sezonskih radnika, Portal lokalne poreske administracije i „eUpis“.

Jovanović je rekao i da je Digitalni samit Zapadnog Balkana, koji je početkom meseca održan u Beogradu, dokaz da u Srbiji i regionu postoji jaka politička volja za digitalnu transformaciju celog regiona.

„Uspostavljanjem centra znanja Kancelarija za IT i eUpravu spremna je da postane regionalni centar Zapadnog Balkana za razvoj i implementaciju savremenih informacionih sistema i tehnologija, naročito u oblasti eUprave, veštačke inteligencije i robotike“, zaključio je Jovanović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.